<
НОВИНИ ДНЯ: Новий закон про мобілізацію: головні зміни від 18 травня – до чого готуватися  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощів  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощівсі новини дня
Політика
Україна
15.05.2014 181714

Кравчук боїться не повернутися з «круглого столу» на Донбасі

Екс-президент Леонід Кравчук закликав провести наступний «круглий стіл» не пізніше суботи-понеділка, а в Донецьку провести такий захід лише в разі гарантій безпеки.

Закриваючи круглий стіл у Києві, він сказав: «Ми маємо провести наступний «круглий стіл» якомога швидше. І маємо підготувати на цей круглий стіл відповідну програму обговорення».

«Я думаю, що ця програма могла б складатися з одного речення: нова регіональна політика, яку ми запропонуємо регіонам, перш за все сходу», - зазначив Кравчук.

Щодо місця, то він сказав, що це рішення не можна прийняти без заяв і гарантій силових відомств, «чи забезпечать вони там спокій і можливість проведення круглого столу».

«Щоб ми не приїхали на «круглий стіл», а поїхали без половини учасників «круглого столу»… Ми беремо на себе, Юліє Володимирівно (Тимошенко), колосальну відповідальність – і Ви в тому числі», - зазначив екс-президент.

«Ви запрошуєте до Донецька. Пан Тарута і Лук’янченко (голова Донецької ОДА і мер Донецька - ред.) сказали, що вони забезпечать безпеку, але нам потрібно рішення силових органів», - сказав Кравчук.

Леонід Кучма додав: «Тарута скаже, що йому не підпорядковані силові структури, тому як особистість він готовий вас захищати – а взагалі ваша справа».

Кравчук продовжив: «Я хотів би при всьому довголітті все ж повернутися до Києва. Я думаю, що це хочуть і інші учасники круглого столу».

«Ми готуємося до круглого столу, який буде проведений в суботу. Ну, крайній термін – понеділок, може бути термін між суботою і понеділком. Далі вже нема сенсу його проводити», - заявив він.

«Де б ми його не проводили, дайте ті пропозиції, які будуть свідчити про те, що ми почули свідомих громадян Донбасу, які в Україні, які хочуть жити і на далі в Україні, і ми не хочемо навіть чути тих козачків, які заслані з бєлокамєнної (Москви) і які мають намір тільки одне: розчленувати Україну. Ми не хочемо чути тих, хто їм допомагає», - наголосив Кравчук.

За його словами, було б добре на другий «круглий стіл» запросити всіх тих людей, які мають авторитет і вплив на «гарячі» регіони.

Кравчук підтримав пропозиції, які висловили в середу учасники круглого столу – звернення Верховної Ради, зокрема, до учасників женевського меморандуму і представників Євросоюзу, бо в Путіна в Європі є «адвокати», які вторять йому щодо того, що в Україні нібито громадянська війна і Росія тут ні до чого.

«Якщо нам треба допомогти, то нам треба допомогти з урахуванням того, що завтра Росія може просунутися далі, на захід», - заявив Кравчук.

Перед цим Тимошенко запропонувала такі ключові кроки: звернення від Верховної Ради до гарантів України, заспокоєння народу і прохання не чваритися, а також проведення круглого столу в Донецьку за участю всіх східних регіонів, представників громадськості.

«Завтра було б важливо в парламенті проголосувати меморандум єдності між опозицією і владою… і доповнити діями, які пропонували сьогодні», - додала вона.

А Борис Олійник запропонував «оголосити день тиші, розвести протиборчі сторони, сформувати делегації і робочі групи, які мають допомагати цим сторонам порозумітися, – і нарешті приступити до роботи конкретної». «Бо так поки ми будемо говорити, буде литися кров», - сказав він.

Кравчук на це відповів: «Всі за те, щоб розвести протиборчі сили – тільки я думаю: хто їх має розвести, де взяти таку силу, якою сьогодні можна зупинити пана Путіна, щоб він сказав, що його сили відходять з України?».

Оценка материала:

3.73 / 11
Кравчук боїться не повернутися з «круглого столу» на Донбасі 3.73 5 11
Політика / Україна
15.05.2014 181714
Еще материалы раздела «Україна»