<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
06.05.2015 5015

Ощадбанк розпочинає кредитування ОСББ у рамках державної програми

Ощадбанк розпочинає фінансування ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) для впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках.

 

За оцінками експертів, 80% житлових будинків потребують ремонту, на шляху від виробника до споживача в системі ЖКГ втрачається до 60% тепла, причому більша його частина втрачається на рівні споживачів. Комплексна термомодернізація житлових будинків надасть можливість скоротити споживання газу майже на 30%, а втрати теплової енергії – до 50%.

Як відомо, 08 квітня 2015 року Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення про продовження Державної програми стимулювання населення, в тому числі ОСББ, до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту.

Завдяки підтримці уряду об’єднання співвласників багатоквартирних будинків зможуть отримати відшкодування до 40% суми кредитних коштів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. Кредит надається на строк до 60 місяців. Ставка – 25% річних, обов'язковий початковий внесок – від 10%, одноразова комісія - 3% від суми кредиту. Сума кредиту становитиме  не більше 90% вартості проекту, але не більше 30 тис. грн. на 1 квартиру в будинку.

Основні умови отримання кредиту для ОСББ:

строк існування ОСББ - не менше 6 місяців;

70% власників квартир є членами ОСББ;

75% всіх співвласників будинку (не тільки членів ОСББ) на загальних зборах проголосували «ЗА» виконання проекту за рахунок кредиту.

У зв’язку зі зростанням вартості енергоносіїв та, як результат, різким підвищенням тарифів ініціатива уряду щодо компенсації витрат на енергозберігаючі матеріали та обладнання є вкрай актуальною. «Сьогодні наше завдання – допомогти людям підготуватись до наступної зими. В домівках має бути тепло, а до рахунків за опалення не мають потрапляти цифри за зігрівання повітря.  З цією метою розроблено наш кредитний продукт для підтримки ОСББ», -  зазначив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

Крім цього, з травня п.р. у кожному обласному управлінні Ощадбанку буде працювати спеціаліст, який надаватиме громадянам професійні консультації щодо створення ОСББ та механізмів фінансування заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності  таких об’єднань.

Новий фінансовий продукт було розроблено за консультативної підтримки проекту “Енергоефективність в житловому секторі України”, який реалізується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.

Гжегош Гайда, керівник проекту IFC “Енергоефективність в житловому секторі України”, зазначив: «Оскільки значної економії енергії можна досягти лише впроваджуючи енергоефективні заходи на рівні всього будинку, то відповідно, фінансовий продукт розроблено саме на такі потреби. Реалізація таких заходів надасть можливість зменшити імпорт, субсидії, що в майбутньому сприятиме економії на рівні від 5 до 10% ВВП».

Цільове призначення кредиту: заходи з утеплення зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівлі та фундаменту; придбання приладів обліку теплової енергії та води, регуляторів теплового потоку, придбання та встановлення склопакетів у вікнах, що розташовані в місцях загального користування; облаштування або ремонт індивідуальних теплових пунктів; модернізація систем освітлення місць загального користування.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Ощадбанк розпочинає кредитування ОСББ у рамках державної програми 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
06.05.2015 5015
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»