<
НОВИНИ ДНЯ: Генерал НАТО оцінив стратегію ЗСУ у війні з РФ  Повторна ВЛК для обмежено придатних: скільки чоловіків отримують "білий білет"  Як може закінчитися війна в Україні: пояснення Зеленського  Без аномальних температур, проте спекотно: погода в Україні з 22 липня  Сонце вставатиме о третій ранку?: які сюрпризи принесе українцям “зимовий” час  Стало відомо, як у Польщі набиратимуть добровольців до Українського легіону  Спека до +38, але є нюанс. Синоптики дали прогноз в Україні на 21 липнявсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
21.07.2024   Сергій Параджанов   MiraStudia Модерна Україна, Контракти

Завжди - Сергій Параджанов

20 липня день пам'яті Сергія Параджанова - видатного кінорежисера, сценариста, художника (1924-1990).

Його називали генієм митці кіно зі світовими іменами. Своїми вчителями Параджанов вважав Олександра Довженка і Андрія Тарковського.

Нещодавно на 15-му Одеському міжнародному кінофестивалі відбувся спеціальний показ стрічки "Сентиментальна подорож до планети Параджанова" режисера Тараса Томенка. Фільм присвячений 100-річному ювілею митця, його життю і творчості. Пише MiraStudia Модерна УкраїнаПро це повідомляють Контракти.UA.

"Мене вбили, заборонивши знімати.", - сказав Сергій Параджанов.

Міжнародне визнання прийшло до нього після виходу фільму "Тіні забутих предків". Цей фільм став класикою українського поетичного кіно і отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (з них – 24 гран-прі) у 21 країні світу. Режисер-вірменин створив кінематографічний пам`ятник гуцульській культурі.

Він жив у радянську епоху, але ніколи їй не належав за своїми переконаннями. Сам про себе казав, що він "вірменин, який народився у Тбілісі і сидів у російській в’язниці за український націоналізм".

Його заарештували у 1973 р. Після повернення йому не дали працювати, забороняючи сценарії, розформувавши знімальну групу. Сергій Параджанов робив колажі і особливо багато в ті роки, коли йому не давали знімати. Він називав їх спресованими фільмами.

За півроку до смерті, 27 лютого 1990 року, Сергію Параджанову було присвоєно звання Народного артиста Української РСР, а в 1991 р. - Національну премію України імені Тараса Шевченка як режисеру-постановнику фільму "Тіні забутих предків" майже тридцятирічної давнини.

"Час великодушний і справедливий - він очищає пам'ять, знімає наклепи та образи з засуджених, воскрешає забутих, судить неправедних.", - Сергій Параджанов.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
столкновения, полиция, Майдан, терроризм, пейзажи, ЗСУ, искусство, спорт, портрет, пожары, солдат, путешествия, стихийные бедствия, фотоподборки, Александр Зубко, визиты, парады, футбол, фестивали, выставки, суд, передовая, традиции, природа, животные, учения, фотография, праздники, дети, фотопроект, Верховная Рада, авиация, музыка, Дмитрий Дятлов, люди, живопись, #Євромайдан, архитектура, автомобили, Нацгвардия, зима, НАТО, туризм, Порошенко, карантин, медицина, коронавирус, Війна, соревнования, Зеленский, Россия, культура, Польша, война, Шахтер, мода, ВМС, пандемия, Одесса, Львів, политика, церковь, сборная Украины, выборы, тест-драйв, оккупация, пляжи, Карпаты, Сергей Смоленцев, Бахмут, ДСНС, Путин, ВСУ, марш, митинги, Киевщина, Донбасс, Динамо, фотоконкурсы, военная техника, уикенд, Новый Год, корабли, юмор, история, женщины, мир, акции, Киев, экология, Крым, город, технологии, обстрелы, общество, самолеты, Китай, США, дизайн, протесты

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36