<
НОВИНИ ДНЯ: Демонструє "відкритість та миролюбність": Лукашенко ввів безвіз у Білорусь для 35 країн Європи  Що чекає на українців, які не оновили військово-облікові дані: у парламенті роз'яснили  Місцями дощі з грозами, а на Півдні – знову спека: якою буде погода в Україні 21 липня  Генерал НАТО оцінив стратегію ЗСУ у війні з РФ  Повторна ВЛК для обмежено придатних: скільки чоловіків отримують "білий білет"  Як може закінчитися війна в Україні: пояснення Зеленського  Без аномальних температур, проте спекотно: погода в Україні з 22 липнявсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
21.07.2024   Сергій Параджанов   MiraStudia Модерна Україна, Контракти

Завжди - Сергій Параджанов

20 липня день пам'яті Сергія Параджанова - видатного кінорежисера, сценариста, художника (1924-1990).

Його називали генієм митці кіно зі світовими іменами. Своїми вчителями Параджанов вважав Олександра Довженка і Андрія Тарковського.

Нещодавно на 15-му Одеському міжнародному кінофестивалі відбувся спеціальний показ стрічки "Сентиментальна подорож до планети Параджанова" режисера Тараса Томенка. Фільм присвячений 100-річному ювілею митця, його життю і творчості. Пише MiraStudia Модерна УкраїнаПро це повідомляють Контракти.UA.

"Мене вбили, заборонивши знімати.", - сказав Сергій Параджанов.

Міжнародне визнання прийшло до нього після виходу фільму "Тіні забутих предків". Цей фільм став класикою українського поетичного кіно і отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (з них – 24 гран-прі) у 21 країні світу. Режисер-вірменин створив кінематографічний пам`ятник гуцульській культурі.

Він жив у радянську епоху, але ніколи їй не належав за своїми переконаннями. Сам про себе казав, що він "вірменин, який народився у Тбілісі і сидів у російській в’язниці за український націоналізм".

Його заарештували у 1973 р. Після повернення йому не дали працювати, забороняючи сценарії, розформувавши знімальну групу. Сергій Параджанов робив колажі і особливо багато в ті роки, коли йому не давали знімати. Він називав їх спресованими фільмами.

За півроку до смерті, 27 лютого 1990 року, Сергію Параджанову було присвоєно звання Народного артиста Української РСР, а в 1991 р. - Національну премію України імені Тараса Шевченка як режисеру-постановнику фільму "Тіні забутих предків" майже тридцятирічної давнини.

"Час великодушний і справедливий - він очищає пам'ять, знімає наклепи та образи з засуджених, воскрешає забутих, судить неправедних.", - Сергій Параджанов.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
экология, оккупация, Карпаты, ЗСУ, война, коронавирус, выборы, Донбасс, самолеты, военная техника, Киевщина, Александр Зубко, дизайн, полиция, автомобили, передовая, женщины, ВМС, Динамо, Порошенко, пейзажи, Нацгвардия, Китай, музыка, политика, город, акции, столкновения, Польша, ДСНС, животные, архитектура, тест-драйв, Бахмут, авиация, фотография, общество, природа, учения, визиты, юмор, стихийные бедствия, культура, Сергей Смоленцев, Майдан, обстрелы, Новый Год, пандемия, Крым, сборная Украины, Россия, дети, показы, Путин, марш, пляжи, Дмитрий Дятлов, Війна, фотоконкурсы, США, традиции, портрет, туризм, фестивали, пожары, суд, фотоподборки, история, терроризм, путешествия, ВСУ, солдат, #Євромайдан, митинги, медицина, праздники, Киев, выставки, Верховная Рада, живопись, уикенд, карантин, люди, зима, НАТО, мир, корабли, Зеленский, технологии, Львів, футбол, соревнования, протесты, искусство, Шахтер, мода, спорт, фотопроект, церковь, Одесса

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36