<
НОВИНИ ДНЯ: Карлсон розкрив гучні деталі приватної розмови з Путіним  Джонсон назвав політика, який допоможе закінчити війну в Україні  Без аномальних температур, проте спекотно: погода в Україні з 22 липня  Чи відступить спека у найближчі 10 днів: з'явився прогноз  17 липня спека до +39°, подекуди пройдуть дощі  Кияни пережили ще один найспекотніший день в історії спостережень  В Україні 17 липня буде найспекотніший день року: прогнозвсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
21.07.2024   Сергій Параджанов   MiraStudia Модерна Україна, Контракти

Завжди - Сергій Параджанов

20 липня день пам'яті Сергія Параджанова - видатного кінорежисера, сценариста, художника (1924-1990).

Його називали генієм митці кіно зі світовими іменами. Своїми вчителями Параджанов вважав Олександра Довженка і Андрія Тарковського.

Нещодавно на 15-му Одеському міжнародному кінофестивалі відбувся спеціальний показ стрічки "Сентиментальна подорож до планети Параджанова" режисера Тараса Томенка. Фільм присвячений 100-річному ювілею митця, його життю і творчості. Пише MiraStudia Модерна УкраїнаПро це повідомляють Контракти.UA.

"Мене вбили, заборонивши знімати.", - сказав Сергій Параджанов.

Міжнародне визнання прийшло до нього після виходу фільму "Тіні забутих предків". Цей фільм став класикою українського поетичного кіно і отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (з них – 24 гран-прі) у 21 країні світу. Режисер-вірменин створив кінематографічний пам`ятник гуцульській культурі.

Він жив у радянську епоху, але ніколи їй не належав за своїми переконаннями. Сам про себе казав, що він "вірменин, який народився у Тбілісі і сидів у російській в’язниці за український націоналізм".

Його заарештували у 1973 р. Після повернення йому не дали працювати, забороняючи сценарії, розформувавши знімальну групу. Сергій Параджанов робив колажі і особливо багато в ті роки, коли йому не давали знімати. Він називав їх спресованими фільмами.

За півроку до смерті, 27 лютого 1990 року, Сергію Параджанову було присвоєно звання Народного артиста Української РСР, а в 1991 р. - Національну премію України імені Тараса Шевченка як режисеру-постановнику фільму "Тіні забутих предків" майже тридцятирічної давнини.

"Час великодушний і справедливий - він очищає пам'ять, знімає наклепи та образи з засуджених, воскрешає забутих, судить неправедних.", - Сергій Параджанов.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
митинги, уикенд, Нацгвардия, акции, тест-драйв, столкновения, Крым, протесты, Александр Зубко, терроризм, Китай, Сергей Смоленцев, спорт, Донбасс, медицина, парады, Дмитрий Дятлов, пожары, экология, мода, фотоконкурсы, футбол, карантин, марш, пляжи, Верховная Рада, музыка, выставки, Війна, ВСУ, Россия, визиты, Карпаты, Динамо, солдат, церковь, Львів, технологии, Новый Год, политика, женщины, культура, пандемия, военная техника, Зеленский, автомобили, ДСНС, США, общество, юмор, город, туризм, пейзажи, Польша, Киев, полиция, фестивали, оккупация, ЗСУ, живопись, война, история, животные, искусство, самолеты, авиация, суд, природа, стихийные бедствия, #Євромайдан, передовая, зима, Бахмут, традиции, фотоподборки, коронавирус, Киевщина, Одесса, обстрелы, праздники, корабли, Порошенко, фотография, ВМС, НАТО, Шахтер, фотопроект, выборы, люди, Майдан, путешествия, дизайн, учения, соревнования, архитектура, портрет, сборная Украины, Путин, дети, мир

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36