НОВИНИ ДНЯ: США допоможуть Україні підготуватися до мирних переговорів із РФ, - Кірбі  "Ціна за імперські фантазії Путіна": голова Пентагону на "Рамштайні" оцінив втрати РФ  Курка з медом, лаймом та овочами у фользі: рецепт для швидкої вечері  Коли церковне свято Воздвиження Хреста Господнього 2024 року: історія, традиції  Погоду в Україні визначатиме антициклон Quentin: синоптики дали прогноз на 8 вересня  Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна, - прокурор МКС  Для соковитих, смачних і хрумких дерунів без борошна: що потрібно додати до картоплівсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
08.09.2024   Україна   MiraStudia Модерна Україна, Контракти

8 вересня виповнюється 126 років від дня народження Наталі Ужвій - видатної української актриси театру і кіно (1898-1986)

Життя Наталії Ужвій було складним і тернистим, сповненим успіхів та особистих трагедій.

Народилася вона в Любомлі на Волині. Була найстаршою в багатодітній родині. Закінчила училище залізничників і курси кравчинь. Пише MiraStudia Модерна Україна. Про це повідомляють Контракти.UA.

У 1916 р. родина, тікаючи від страхіть Першої світової війни, переїхала до Золотоноші, де Наталя потрапила на виставу аматорського драмгуртка.

"Одним із перших вдалих виступів актриси стала роль Наталії у виставі "Бондарівна". Всього в аматорському театрі Наталія Ужвій зіграла близько 70 ролей, нерідко втілюючи одночасно декілька образів в одній виставі. Незважаючи на протести батьків та за порадою письменника Івана Ле, в січні 1921 р. вона переїхала до Києва та вступила у театральну студію при Українському драматичному театрі ім. Т. Шевченка. Саме там відбулася зустріч Ужвій з відомим актором та педагогом Іваном Мар’яненком і розпочався творчий шлях молодої актриси.", - Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України.

У 1926 р. в Харкові Наталія вийшла заміж за поета, лідера українських футуристів Михайля Семенка. В 1927 р. у них народився син Михайло. Але шлюб актриси не склався.

Десять років Наталія Ужвій була примадонною в легендарному театрі "Березіль" під керівництвом видатного українського режисера Леся Курбаса.

В 1936 р. Наталя Ужвій переїхала до Києва і стала актрисою Київського державного академічного українського драматичного театру імені івана Франка, якому віддала 50 років життя. Стільки ж років вона прожила в шлюбі з актором Євгеном Пономаренком.

Під час Другої світової війни Ужвій зіграла у фільмі "Райдуга" за однойменною повістю Ванди Василевської. Стрічка стала першим радянським фільмом, удостоєним "Оскара", а Ужвій нагородили званням народної артистки.

Багато друзів і рідних актриси були репресовані – хтось розстріляний, хтось відбував покарання у сибірських таборах.

У 1951 р. Наталія Ужвій пережила ще одну страшну трагедію - смерть сина Михайла.

Тяжкі випробування, що випали на долю цієї видатної актриси, не зламали її.

"Я вся в театрі, коли в мене немає вистави, я одразу никну, в’яну й сама собі стаю непотрібною…", - говорила Наталія Ужвій.

Протягом майже 20 років (1954-1973 рр.) вона очолювала Українське відділення Театрального товариства. Створений актрисою Будинок ветеранів сцени Спілки театральних діячів України в Пущі-Водиці було названо ім’ям Наталії Ужвій.

У творчому доробку Наталі Ужвій - понад 200 ролей у театрі і 20 в кіно.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
стихийные бедствия, технологии, Динамо, учения, Карпаты, автомобили, Шахтер, выборы, #Євромайдан, Киевщина, фестивали, Париж, Одесса, НАТО, мода, дети, ВСУ, авиация, Китай, общество, женщины, терроризм, Александр Зубко, сборная Украины, живопись, коронавирус, Нацгвардия, самолеты, ДСНС, фотопроект, Львів, солдат, выставки, искусство, столкновения, Зеленский, визиты, Сергей Смоленцев, ВМС, люди, дизайн, обстрелы, США, город, ЗСУ, природа, акции, протесты, марш, Крым, политика, портрет, юмор, медицина, передовая, традиции, полиция, фотоподборки, Россия, зима, карантин, животные, мир, соревнования, Київ, праздники, Верховная Рада, корабли, фотография, фотоконкурсы, Новый Год, история, Бахмут, уикенд, митинги, военная техника, Війна, пожары, пляжи, церковь, Донбасс, Дмитрий Дятлов, туризм, Україна, война, культура, Киев, Польша, суд, пейзажи, футбол, Порошенко, спорт, пандемия, архитектура, музыка, Майдан, Путин, оккупация, путешествия

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36