НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
16.07.2019   Болгарія   Вероніка Кордон, УНІАН

Сонячний берег у Болгарії: як бюджетно відпочити влітку біля теплого моря та мальовничих гір

Сонячна Болгарія - чудовий варіант для тих, кому хочеться недорого відпочити влітку на морі, без зайвого пафосу, але щоб за кордоном. Це цілком доступна для українців країна, зрозуміла нам за менталітетом та з лояльними цінами. З іншого боку, це вже Європа – з відповідним рівнем сервісу та комфорту. А ще тут неймовірна природа, красиві туристичні місця, золоті пляжі, тепле та чисте море.
Один з найпопулярніших курортів Болгарії – Сонячний берег, що входить у курортну зону старовинного містечка Несебр, розташований в 35 км від аеропорту міста Бургас та відомий своєю золотистою пляжною смугою 40 м завширшки та 10 км завдовжки. Знаменитий пляж Сонячного берегу – не творіння матінки-природи. Його насипали штучно у 1957 році, коли влада країни вирішила створити на цьому місці курорт. З тих пір Сонячний берег відвідали понад 70 мільйонів туристів.
Цікаво, що завдяки специфічному насипу тут майже не буває хвиль, а глибина моря від берега на кількасот метрів до горизонту не перевищує 1,5 м. Тому купатися тут дуже комфортно як дорослим, так і дітям; тим, хто вміє добре плавати і тим, хто лише починає вчитися.
Як дістатися до Сонячного берега з Києва? В Болгарію можна поїхати автобусом. Квиток з Києва прямо до Сонячного берега коштує близько тисячи гривень в одну сторону. Це дуже вигідно, єдиним мінусом можна назвати довгу дорогу (близько 21 години, включаючи проходження румунського та болгарського кордонів) та дискомфорт під час неї. Є дорожчий, але швидший варіант потрапити з України до Болгарії – літаком. З Києва до Бургаса навіть у гарячий сезон можна відхопити квитки за 190 доларів (близько 4850 гривень) з людини в обидва боки. Від Бургаса до Сонячного берега добиратися близько 30 км. Є кілька способів дістатися з аеропорту: на комерційному шатлі, автобусом або на таксі (індивідуальний трансфер). Шаттл (груповий комерційний автобус) довезе вас за 40 хвилин, вартість проїзду становить 8 євро (230 грн). Муніципальний автобус «Бургас – Сонячний берег» їде близько 45 хвилин, за квиток потрібно заплатити 3 євро (87 грн). Таксі доставить вас за 20 хвилин і коштуватиме від 28 євро (810 грн).
Далі ми потрапляємо у Сонячний берег, один з найбільших курортів Болгарії. На його території налічується понад 800 готелів. Сюди люблять приїжджати туристи з дітьми, адже для них обладнані басейни, є безліч дитячих майданчиків, працюють аніматори. Дорослим теж буде чим зайнятися: крім приймання сонячних ванн, можна відвідати численні бари, ресторани, дискотеки, яких у радіусі 500 метрів від вашого готелю гарантовано буде вдосталь.
Але про все по порядку. Обрали ми 3-зірковий готель на першій лінії, на відстані 750 метрів до моря. Врахуйте цей момент: якщо ви плануєте багато купатися та засмагати на пляжі, краще шукати готель у пішій доступності до моря. Номер для двох на 7 ночей з системою повного харчування All inclusive обійшовся нам у 15 600 грн. Грубо кажучи, на цьому етапі всі ваші витрати на відпочинку у Болгарії можуть закінчитися. Далі – сувеніри, екскурсії, розваги – уже за бажанням.
Завдяки активному туризму з країн СНД, місцеві добре розмовляють російською. Також можна вирішити свої питання, звертаючись англійською. Та навіть якщо до вас заговорять болгарською, скоріше за все, ви з легкістю зрозумієте співрозмовника. Болгарська мова – слов’янська, тому, навіть не знаючи її, ви зможете вловити суть розмови. Безвихідних ситуацій, пов’язаних із мовним бар’єром, тут бути не повинно. Як і в будь-якій країні, тутешнім приємно, коли ви знаєте кілька слів їхньою мовою. Вам запам’ятати не складно, а болгарам – приємно. Отже, вітаючись, кажіть «здравейте»; на знак подяки промовте «благодаря»; прощаючись, болгари бажають всього найкращого – «всічко хубаво». Якщо вам доведеться випивати у компанії місцевих, підіймаючи келих, не забудьте сказати «наздравє!». «Будь ласка» болгарською – «моля», рахунок у ресторані – «смєтка». Єдине, з чим може виникнути плутанина – з «так» і «ні» у вигляді кивка. Болгари справді мотають головою зі сторони в сторону, коли погоджуються, а в знак незгоди кивають згори вниз. Також будьте уважні, слухаючи пояснення дороги від місцевих. Якщо кажуть «направо», не заплутайтесь, по-болгарськи це означає, що треба йти прямо. А от праворуч – «надясно», ліворуч можна відгадати на слух – «наляво».
Офіційна валюта Болгарії – лев. За національним курсом, 1 євро дорівнює приблизно 2 левам. Відповідно, 1 лев – 15 грн. Обміняти гроші можна в одному з численних обмінників, які для зручності розміщені біля ресторанів, ринків та супермаркетів. Якщо ви не впевнені, які гроші везти до Болгарії, сміливо беріть євро. Доларами тут теж можна розраховуватися, але курс болгарського лева до євро набагато вигідніший. Тоді як на обміні гривні можна втратити пристойну суму.
Якщо ви збираєтеся купувати леви в Болгарії, не варто робити це в аеропортах – зазвичай там найбільш невигідний курс. Також не міняйте валюту «з рук» – у Болгарії це заборонено законом, покарання зазвичай несуть обидві сторони. Натомість вигідно обмінювати кошти можна у мережі Crown. По-перше, у її обмінниках найкращий курс, по-друге, вам вдасться уникнути 5% комісії, яку беруть в інших пунктах. Крім того, у більшості магазинів можна розрахуватися карткою, що дуже зручно.
У цій же мережі також можна взяти напрокат автівку, якщо ви хочете вивчати околиці самостійно. Традиційно ціна оренди тим менша, чим на більше днів ви берете машину. В середньому це 30-35 євро (850-1015 грн) на добу, що не дуже дешево. До прикладу, в Іспанії можна орендувати автомобіль, починаючи від 20 євро. Альтернативою послужать міські автобуси, яких дуже багато. Вони їздять з інтервалом 15 хвилин, ціна проїзду складає 1,3-2,5 леви (19,25-37 грн). А до аквапарків, наприклад, дуже часто їздять безкоштовні автобуси. Як і до аеропортів – про це детальніше можна дізнатися в адміністрації готелю, де ви зупинилися.
Пляж Сонячного берега – один із найпопулярніших у Болгарії. Кілометри відмінного чистого піску, справжні піщані дюни, чисте море і природа приваблюють сюди туристів із сусідніх Румунії, Польщі, України, Росії, Білорусі, а також Німеччини та Великобританії. Доказом, що у Сонячному березі море та пісок справді найвищого ґатунку є те, що пляж регулярно отримує Блакитний прапор – міжнародну нагороду, яка щорічно вручається пляжам та причалам, вода в яких відповідає високим стандартам якості та придатна для безпечного купання. Звісно, у високий сезон людей тут дуже багато. Однак місця вистачає усім – це ще один плюс довжелезної прибережної смуги. Частина пляжу є абсолютно безкоштовною – але потрібно, як то кажуть, приходити зі своїм.
Сонячний берег знаходиться географічно у дуже вдалому місці. Звідси без проблем і дуже швидко можна дістатися до таких цікавих сусідніх міст, як Несебр, Бургас, Варна, Созополь. Несебр це одне з найстаріших міст Європи, засноване понад три тисячі років тому. Розташований Несебр на невеличкому півострові за 5 км від Сонячного Берега та 35 км від Бургаса. Несебр занесений до списку світової культурної спадщини під охороною ЮНЕСКО, і недарма.
Болгарія – країна сонця, теплого, як молоко, моря, золотистих пляжів, старовинних містечок та усміхнених людей. Це, безперечно, те місце, яке варто відвідати. Особливо якщо ви збираєтеся відпочивати за кордоном вперше. Адже тоді знайомство з європейськими курортами пройде без акліматизації та звикання до менталітету та культури. М’який клімат, звична для нас кухня, високий сервіс та ціни приблизно, як в Україні, точно не залишать вас байдужими і вмовлять повернутися сюди знову.

Якщо ви плануєте багато купатися у морі – обирайте готель на першій лінії

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
визиты, война, митинги, Карпаты, передовая, фотопроект, традиции, выборы, полиция, ВМС, искусство, фотоподборки, обстрелы, культура, самолеты, акции, пляжи, Динамо, зима, Польша, дизайн, Сергей Смоленцев, Новый Год, Верховная Рада, солдат, ДСНС, история, протесты, коронавирус, уикенд, Шахтер, терроризм, общество, ВСУ, авиация, медицина, США, пожары, военная техника, Майдан, Дмитрий Дятлов, пейзажи, Нацгвардия, Китай, Одесса, церковь, автомобили, женщины, фотография, Порошенко, корабли, столкновения, показы, #Євромайдан, учения, экология, марш, Донбасс, архитектура, путешествия, сборная Украины, тест-драйв, фотоконкурсы, ЗСУ, Киевщина, город, животные, НАТО, туризм, Путин, фестивали, футбол, спорт, музыка, пандемия, живопись, выставки, люди, мир, Россия, портрет, Зеленский, оккупация, технологии, Крым, Бахмут, Александр Зубко, Киев, мода, стихийные бедствия, юмор, суд, Війна, Львів, соревнования, политика, природа, карантин, дети, праздники

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36