Жизнь и Стиль
Общество
20.07.2018 474

12 фактів про карпатську бринзу

Бринза - є одним з основних продуктів харчування для жителів гірського краю. Цим видом сиру славляться українські Карпати.

Та чи все ви знаєте про бринзу?

Тож чи знали ви що:

1. В українську мову слово "бринза" прийшло з румунської, і означає "сир" взагалі.

2. Бринзу почали виробляти одночасно з появою скотарства. Тобто традиція готувати бринзу дуже давня і сягає своїм корінням у той час, коли в Карпатах почали випасати овець.

3. Бринза – обов'язковий інгредієнт для більш як 30 страв, наприклад, з нею готують банош та салати. Розсольний сир дуже люблять жителі регіону Верховина.

4. У бринзі сконцентрована життєдайна енергія понад 60 лікарських трав, якими харчуються вівці, кози та корови на пасовищах Карпат.

5. Так традиційно склалося, що у літній період виробництвом бринзи займаються чоловіки на полонинах. А рецепт сиру передають з покоління в покоління.

6. Сформований у головку або кружало і відділений від сироватки, сирний згусток називають Будз. Потім його поміщають у розсіл.

Gutsulska_brynza_-_bez_ap_20.07.18

7. Споживання бринзи позитивно впливає на організм. Наприклад, бринза на рівні з чорницею (верховинською яфиною) покращує зір та мікрофлору шлунку, додає енергії та бадьорості.

8. Солоний сир збагачує організм кальцієм та іншими мінералами, підвищує імунно-захисні функції.

9. Бринза покращує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків. тому цей сир в Карпатах ще називають "гуцульська віагра".

10. Бринза - традиційний сувенір, який обов'язково везуть туристи з українських Карпат.

11. Бринза - один з нечисленних харчових продуктів, що має свій гастрономічний фестиваль - Гуцульська бринза, який проводять у місті Рахів.

12. Схожий до бринзи за смаковими властивостями та технологією виробництва - грецький сир фета.

Смакуйте українське!

Оценка материала:

5.00 / 3
12 фактів про карпатську бринзу 5.00 5 3
Жизнь и Стиль / Общество
20.07.2018 474
Еще материалы раздела «Общество»