<
НОВИНИ ДНЯ: Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозки  США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Українівсі новини дня
Політика
Україна
18.12.2018 791

Українські військовополонені моряки: вся інформація в одному тексті

Отже, ключові факти про українських військовополонених та їх захист відповідно до вчорашньої прес-конференції в «Укрінформі»:


1. 24 українських моряків – військовополонені. Поранені – Андрій Артеменко, Андрій Ейдер та Василь Сорока перебувають в СІЗО «матроська тиша»; інші – в СІЗО «Лєфортово»
2. Станом на 14.12.18 р. консульськими посадовими особами проведено зустріч із всіма 24 військовополоненими.
3. Тільки 11 адвокатів наразі мали фізичний доступ до своїх підзахисних.
4. Наразі в групі захисту 34 адвоката (основні 24 + дублери): частина російських, частина кримських захисників. Не всі адвокати готові бути публічними. Група адвокатів має спільну й єдину стратегію захисту. Координація групи за Миколою Полозовим. Всі адвокати пройшли спеціальну перевірку СБУ. Процес відбору адвокатів відбувався на основі добровільного бажання, адже у цій місії є об’єктивні ризики: можливий тиск та репресії. Загальна кількість заявок від бажаючих захищати моряків адвокатів сягала 82.
5. 8 моряків вже визнали себе військовополоненими. Наступні засідання суду по розгляду справи моряків очікуються в період з десь 17-20 січня. Як відомо, за рішенням кримських «судів» моряки перебуватимуть в СІЗО до 25 січня. Очікується, що Росія захоче продовжити тримання від вартою захоплених українців за традиційним вже форматом.
6. ЄСПЛ . Уряд України звернувся до ЄСПЛ. 29.11.2018 року було подано клопотання про надання відповідно до Правила 39 Регламенту Європейського Суду з прав людини Уряду РФ відповідних вказівок щодо забезпечення конвенційних прав захоплених моряків та їх повернення до України. Мова йде про порушення Росією МГП, а також зобов’язання РФ надати вичерпну інформацію щодо стану здоров`я та умов тримання моряків; забезпечення належного лікування пораненим морякам; повернення українських моряків! В той же день ЄСПЛ розглянув клопотання та зобов’язав РФ до 3.12.2018 року надати інформацію щодо захоплення, юридичних підстав утримання та стану здоров`я українських моряків. РФ інформацію не надала у встановлений термін. 4.12. 2018. ЄСПЛ частково задовольнив клопотання Уряду України та на підставі регламенту Правила 39 зобов’язав РФ забезпечити моряків необхідною медичною допомогою. До 7 січня 2019 року Україна має подати повноцінну міждержавну заяву на підставі статті 33 («міждержавні заяви») «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».
7. ООН. Вчора в Генеральній Асамблеї ООН відбулось голосування за українську резолюцію про проблему мілітаризації тимчасово окупованого Криму, а також частин Чорного та Азовського морів. В резолюції – 40 співавторів. 66 голосів – За, 19 – Проти.
Резолюція вимагає від Російської Федерації як держави-окупанта вивести свої збройні сили з Кримського півострова та негайно припинити окупацію території України.
У документі також засуджуються агресивні дії Москви в акваторіях Чорного та Азовського морів, міститься вимога звільнити три кораблі ВМС ЗС України разом з їхніми екіпажами, що були захоплені 25 листопада 2018 р. тощо.
6. Фінансові компенсації. Зарплата морякам нараховуватиметься в повному обсязі. Окрім іншого, передбачена разова допомога уряду родинам – 100 тис грн + 50 тис (премія).
8. Прокуратура АРК розпочала досудове розслідування за фактом порушення окупаційною владою законів та звичаїв війни (ст. 438 ККУ).
8. Офіс українського Омбудсмана на чолі їз Людмилю Денисовою має постійний контакт із родинами моряків та координує всі зусилля по їх захисту. Координація дій всіх питань, пов’язаних із захистом моряків – теж за Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини.
9. Громадська активність. Тільки за перший тиждень в окупованому Криму за координації кримськотатарських активістів було зібрано 300 тис. рублів. Кошти досі надходять. Паралельно, громадськість збирала кошти в Києві, точну суму знає Осман Пашаев  (на інформацію від нього чекаю).
Громадська Акція «Пам‘ятай про тих, хто в полоні», що відбулась 17.12.18 на Майдані, стала частиною адвокації захисту моряків та їх підтримки.
Автор: Еміне Джапарова, перший заступник міністра інформаційної політики України.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українські військовополонені моряки: вся інформація в одному тексті 5.00 5 1
Політика / Україна
18.12.2018 791
Еще материалы раздела «Україна»