<
НОВИНИ ДНЯ: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паски  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька всі новини дня
Політика
Україна
16.07.2019 836

Тариф на електроенергію ТЕС за два тижні роботи нового ринку нижче встановлених обмежень, - Юрій Корольчук

Представник президента Андрій Герус надає недостовірну інформацію щодо цін на електроенергію на новому ринку. Тариф ТЕС в липні нижче на 12%, ніж в першому півріччі поточного року.

Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своїй сторінці в Facebook, коментуючи повідомлення Андрія Геруса, що тариф ТЕС в липні нібито зріс на 16%.

«Герус заявив, що у липні тариф ТЕС зріс на 16%, якщо порівнювати із червнем. Це не відповідає дійсності, тому що у червні тарифи на електроенергію встановлювалися НКРЕКП. Регулятор їх встановлював, виходячи з середньорічних показників, які розбиваються на поквартальні. Отже, порівняння тарифу липня до червня є відверто некоректним. Якщо вже порівнювати, то ціну липня із першим півріччям. А в першому півріччі цього року тариф ТЕС був 1,76 грн за кВт-г. У липні він не перевищить 1,64 грн за кВт-г (НКРЕКП встановив цінове обмеження на такому рівні). Наразі він складає взагалі 1,61 за підсумками перших двох тижнів роботи ринку. Якщо порівнювати із середньозваженим тариф генеруючих компаній ТЕС за перше півріччя, то тариф ТЕС не зріс, а ЗНИЗИВСЯ на 12%», - написав Корольчук.

Експерт зазначив, що економічно коректно порівнювати тарифи так званим базовим методом (до відповідного місяця минулого року). І за такими підрахунками тариф ТЕС в липні поточного року нижчий на 6,8%, оскільки у липні 2018 року він був 1,76 грн кВт-г, а у липні 2019 року не може бути вищим за 1,64 грн за кВт-г.

«Порівняння з червнем взагалі некоректно. Такий псевдо-аналіз нехтує фактором сезональності, структурою виробництва електроенергії та взагалі розумінням, як працює ринок. Це те саме, як порівняти температуру повітря у місті у квітні з травнем, а потім скаржитися, що раптово стало дуже тепло», - наголосив Корольчук.
Нагадаємо, новий ринок електроенергії запрацював 1 липня, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.

Оценка материала:

5.00 / 1
Тариф на електроенергію ТЕС за два тижні роботи нового ринку нижче встановлених обмежень, - Юрій Корольчук 5.00 5 1
Політика / Україна
16.07.2019 836
Еще материалы раздела «Україна»