<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає у Байдена пройти перевірку на наркотики перед дебатами  США проведуть наступного тижня чергове засідання "Рамштайну"  У Пентагоні розповіли про катастрофічні наслідки атак українських БПЛА по НПЗ у Росії  В Україні 19 травня утримається суха погода, вдень до +24°  Местами грозы. Синоптики рассказали о погоде на 19 мая в Украине  Бувають відмови. Що робити, якщо дані військовозобов'язаного не оновлюються в ЦНАПі  Тепло, але подекуди з дощами: якою буде погода в Україні 19 травнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
29.01.2021 603

У Нацбанку очікують сплеск інфляції

У поточному році інфляція прискориться до 7%, головними причинами будуть фактори пропозиції.

Такий прогноз міститься в щоквартальному інфляційному звіті Нацбанку.

Зазначається, що головними факторами сплеску інфляції будуть фактори пропозиції, зокрема продовольства і подорожчання енергоносіїв - автомобільного палива, природного газу для населення і залежать від нього послуг ЖКГ.

Також важливим фактором прискорення інфляції буде підвищення мінімальної заробітної плати (до 6 000 грн в січні і 6 500 грн в грудні 2021 роки), що, крім зростання споживчого попиту, призведе до збільшення витрат бізнесу на заробітну плату і податкового навантаження.

"Відповідно очікується, що бізнес буде компенсувати ці додаткові витрати шляхом підвищення цін", - йдеться в огляді.

Зазначається, що зростання продовольчої інфляції в першому півріччі поточного року продовжиться внаслідок низького торішнього врожаю більшості сільськогосподарських культур.

Однак дія більшості шоків пропозиції вичерпається після надходження в продаж продукції нового врожаю, що зумовить уповільнення продовольчої інфляції в кінці року до 6%, говориться в огляді.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Нацбанку очікують сплеск інфляції 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
29.01.2021 603
Еще материалы раздела «Економіка»