<
НОВИНИ ДНЯ: Приготування домашньої ковбаси зі свинини до Великодня: смакота на святковий стіл  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехіївсі новини дня
Кабінет директора
Ранкова кава
 Святослав Померанцев 02.12.2012 8893

Святослав Померанцев: «Фестиваль - це багатоповерховий будинок, але головне в ньому – фундамент»

Засновник фестивалю Meridian Czernowitz Святослав Померанцев в ексклюзивному інтерв’ю Контракти.UA розповів про створення нової легенди, місію Чернівців і про те, що з наступного року в столиці Буковини знову житимуть німецькомовні письменники.

Поет і колумніст Контракти.UA Андрій Любка повірив у Meridian Czernowitz тоді, коли став свідком цікавої історії: президент поетичного фестивалю і колишній успішний бізнесмен Святослав Померанцев ніс ящик з вином на одне з читань. Біля входу його зустріли знайомі бізнесмени, які одразу ж спробували пожартувати: мовляв, що, не маєш помічників, що сам на фестивалі відпрацьовуєш вантажником? Померанцев відмахнувся, обмежившись реплікою про те, що не бачить нічого принизливого в тому, щоб все робити для своєї справи. Коли чогось не вистачало перед другим фестивалем, він, не вагаючись, продав свій джип і закрив всі фінансові «дірки». Потім на одній з найбільших в Європі книжкових виставок – Ляйпцизькому книжковому ярмарку – всі три дні особисто простояв на стенді, розповідаючи зацікавленим про Чернівці й запрошуючи на Meridian Czernowitz. Такий підхід дав відповідні результати: «Меридіан» вважається одним із найкращих літературних фестивалів України, на нього приїжджають зірки вищої ліги європейських літератур, і все більше іноземців звикають до думки, що Чернівці – один з найважливіших культурних центрів Європи в минулому столітті. Більше того, завдяки фестивалю самі чернівчани знову відкривають для себе своє місто, саме Meridian Czernowitz дав маленькому обласному центру велику ідею культурної місії й мультикультурності. До речі, самі українські письменники вважають, що фестиваль вдався настільки добрим і так по-німецьки скрупульозно й якісно організованим, бо «робить» його не поет, не «гуманітарій», а людина зовсім із іншої сфери, яка творчий хаос і безлад на «нюх» не зносить.

Почнемо з самого початку: як виникла ідея фестивалю?

Святослав Померанцев: Ідея виникла у Празі. У 2008 я приїхав до дядька, Ігоря Померанцева, обговорити стратегію повернення Чернівців на культурну карту Європи. Так і виник Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Чому саме літературний фестиваль: не музичний, театральний, фольклорний?

Святослав Померанцев: Фестиваль - це багатоповерховий будинок. Головне у будинку – фундамент. У Чернівцях є багато давно побудованих фундаментів. Найпотужніший та найміцніший – літературний. Його закладали кращі у світі знавці своєї справи – Целан, Ауслендер, Реццорі, Бург, Емінеску, Кобилянська… Та в мене є гарні ідеї з приводу організації музичних, театральних та фольклорних заходів. Не можу спокійно дивитись на голі фундаменти.

Хто ж «робить» фестиваль?

Святослав Померанцев: Ініціативна група – вісім «мудрих старців», серед яких Ігор Померанцев, Юрій Андрухович. Робоча команда корпорації – п’ятнадцять найкращих людей-однодумців з різних творчих та технічних галузей. Більшість з них – івент-менеджери. Всі – автономні, але легко та із задоволенням згортаємось у команду. Є німці, ізраїльтяни,англійці та українці. В корпорації є кілька людей з прізвищем Померанцев. Ми всі – родичі. Це я, дружина, сестра-двійняшка, дядько, кузен. У нас «сімейна піцерія». Під час проведення фестивалю всього працює близько п’ятдесяти людей. Загальне управління на мені та Ірині Вікирчак, директорові корпорації та моєму надійному партнерові.

Як виникла ідея започаткувати видавничі проекти, невже видавати книжки – це бізнес?

Святослав Померанцев: Справа, що не розвивається – вмирає. Видавничі проекти – це етап нашого розвитку. Це п’ять-сім найменувань книжок у рік. Ми не є видавництвом. Не маємо штату, офісу, виробництва та складів. Сталі витрати дорівнюють нулю. Збираємо на проект спеціалістів довкола автора з рукописом. Ми видаємо тільки якісні книжки з якісними художніми текстами сучасних авторів. Є книжки українською, російською та білінґвальні, німецько-українські. Серед наших авторів - Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Оксана Забужко. Некомерційні книжкові проекти, видання поезії, нам допомагають здійснити партнери. Доходи від самоокупних проектів повертаються у кошик фестивалю.

А якими аргументами вдається переконати спонсорів фінансувати літературний фестиваль?

Святослав Померанцев: У нас однакові цінності.

Гаразд, а яку в такому разі користь від фестивалю отримують Чернівці?

Святослав Померанцев: Фестиваль з одного боку, культурна, освітня подія. З іншого – інструмент для вирішення багатьох питань міста: брендингу, звучання в українських та європейських ЗМІ, розвитку як туристичного центру, створення конкурентних переваг. Фестиваль – нова легенда міста, свіжа кров.

photo2

Святослав Померанцев: наше завдання – натерти зірку Чернівців до блиску, щоб яскравіше палала

Ти кажеш, що зі спонсорами у вас «однакові цінності», але нікого не називаєш. Фестиваль такого розмаху – справа далеко не дешева, можеш таки привідкрити завісу організації «Меридіану», хто вас підтримує?

Святослав Померанцев: Це гуманітарні фонди Австрії, Німеччини, Швейцарії, Польщі, США, посольства цих країн, місцеві підприємці. Левову частку витрат беруть на себе люди з чернівецьким корінням та душею – бізнесмени Дмитро Фірташ та Юрій Борисов.

Чи вдалося налагодити контакт із місцевою владою? Чи розуміють вони важливість такого заходу?

Святослав Померанцев: Один авторитетний журналіст сказав, що наш фестиваль - це взірець співпраці місцевої влади та громадської організації. Міська рада – головний організаційний партнер.

Фестиваль триває 4 дні на рік, а чим займаєтеся весь інший час?

Святослав Померанцев: Під час фестивалю відбувається близько 60-70 поетичних та мистецьких події. Географія – всі Чернівці, від ошатних залів університету до нічних клубів та недобудованих басейнів. Ми готуємо наступний фестиваль. Для мене календарний рік починається в вересні, наступного дня після фестивалю.

Meridian досить активний у світі: представники фестивалю їздять на найбільші книжкові виставки Європи, відвідують найкращі літературні фестивалі континенту, підписано кілька угод про співпрацю з міжнародними культурними фундаціями; чи конвертується це в іноземну публіку, яка приїздить у Чернівці спеціально?

Святослав Померанцев: Так, звичайно. До нас їдуть літературні туристи з німецькомовних країн. Фестиваль під них адаптований – тексти українських авторів зазделегідь перекладаються на німецьку та декламуються зі сцени.

Поділися власним досвідом – як зацікавити людину прийти на літературні читання?

Святослав Померанцев: Зробити подію модною, стильною, не академічною, з дружньою атмосферою. Можна ще розбавити музикою та візуальним мистецтвом. Вибрати незвичайну локацію. А потім ще пригостити вином! Зацікавив? (усміхається)

Якщо вхід на якийсь захід безкоштовний, то багато хто вважає, що подія не варта уваги. Чи пробували ви запроваджувати платний вхід на поетичні вечори?

Святослав Померанцев: Не пробував. Доходи від продажу квитків будуть не помітними у прірві фестивальних витрат. А публіки ми не дорахуємось. Фестиваль вже має репутацію, це головне. Meridian – це завжди цікаві та якісні події, які варті уваги.

Які у Meridian Czernowitz плани: на наступний рік і на більш віддалену перспективу?

Святослав Померанцев: Ми зараз перейменувались у Міжнародну літературну корпорацію Meridian Czernowitz, яка об’єднує фестиваль, книжкові проекти та міжнародну стипендію-резиденцію для поетів та перекладачів поезії. Протягом року ми прийматимемо в Чернівцях вісім німецькомовних поетів,на чотири тижні кожного. Це перша в Україні літературна стипендія для іноземців. Після відвідування Чернівців кожен з них стане неформальним PR-менеджером міста. Письменники, в більшості випадків, ще і журналісти, блоґери, викладачі. Вони всі напишуть про свої враження від міста та багато людей про це дізнається. Так підтримується репутація міста.

Готуємо ще декілька гучних проектів в сфері літератури. Але про них розповісти не можу, поки вони не повністю готові. Продовжуємо видавати книжки. Розраховуємо на співпрацю з відомими українськими авторами. Також нас цікавлять мультимедійні книжкові проекти – поєднання книжки з іншими видами мистецтва. Вихід за межі жанру завжди розширює аудиторію.

Працюємо над створенням «німецького обличчя» фестивалю – проявляємо активність у Європі. Знаєш, є в космосі зірки-карлики. Вони маленькі, але дуже яскраві та мають велику питому вагу. Чернівці і є таким космічним об’єктом. Наше завдання – натерти нашу зірку до блиску, щоб яскравіше палала.

Святославе, скажи чесно, будь ласка: ніколи не жалкував, що пішов із бізнесу у культурну сферу?

Святослав Померанцев: Літературна корпорація для мене - бізнес, громадська діяльність, робота, хобі і відпочинок! Чого ще треба для повного кайфу? Я повністю не покінчив з минулим бізнесовим життям. Приймаю участь у деяких будівельних проектах, які приносять мені нові знання та задоволення. Зараз координую реставрацію великої хасидської синагоги в Чернівцях. Це неймовірно цікаво. Єврейська тема – ще один голий чернівецький фундамент. Але про це вже якось іншим разом.

Оценка материала:

4.83 / 18
Святослав Померанцев: «Фестиваль - це багатоповерховий будинок, але головне в ньому – фундамент» 4.83 5 18
Кабінет директора / Ранкова кава
 Святослав Померанцев 02.12.2012 8893
comments powered by Disqus
Еще материалы раздела «Ранкова кава»