<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Бізнес
Економіка
 Ольга Галицкая 06.02.2013 6742

Фондовий ринок: наказано вижити

Більшість експертів сходяться на думці, що у 2013–2014 роках український фондовий ринок перебуватиме у стані стагнації, а дехто навіть вважає, що 2013-й для акцій буде важчим, ніж кризовий 2008 рік.

Немов білі ведмеді

Уже другий рік поспіль акції українських підприємств неухильно знижуються в ціні. Ринок корпоративних облігацій підірвав до себе довіру ще у кризу через численні дефолти, а суперечливі судові рішення, які пробачають борги емітентам таких паперів, лише ускладнюють ситуацію. Ключовий індикатор українського ринку акцій — індекс UX — за минулий рік втратив близько 34%, причому середньоденний торговельний оборот на ринку скоротився майже втричі. Крім того, стосовно законодавчих ініціатив фондовий ринок цього року програв за всіма напрямками, ключовим з яких стало прийняття закону про депозитарну систему.

Не дивно, що торік кілька доволі великих гравців, серед останніх — російський брокерський дім «Открытие», залишили вітчизняні майданчики. На думку генерального директора інвестиційної компанії SP Advisors Ніка Піацци, 2013 року в біржовому секторі можна очікувати ще кілька M&A, оскільки деякі власники невеликих інтернет-трейдерів, брокерів і КУА хочуть вийти зі збиткового бізнесу, у той час як їхня клієнтська база та низька вартість компаній можуть привабити більших учасників. Покупцями, за його словами, стануть передусім російські компанії. Першою ластівкою стала компанія Nettrader, яка у грудні минулого року прикупила кількох торговців і прихистила частину клієнтів «Открытия».

Конем ходи

А ось залучити інвестора на західних майданчиках нашим емітентам найближчим часом не вдасться: прихильність до українського бізнесу вичерпалася. І не лише через загальне новинне тло, а й унаслідок далеко не блискучих результатів попередніх розміщень. Наприклад, єдине торішнє розміщення на Варшавській біржі судноплавної компанії KDM Shipping явно розчарувало: було розміщено лише чверть запланованого обсягу за нижньою межею вартісної оцінки.

Відповідаючи на запитання, чи живий фондовий ринок України, більшість експертів надовго замислюється, а чи є він. 2013 рік має дати остаточну відповідь

Власники промислових груп намагатимуться залучити фінансування передусім шляхом продажу непрофільних активів, тоді як IPO залишиться екзотикою навіть для найпідготовленіших компаній. Нових спроб варто очікувати ближче до ІІ півріччя 2013 року. При цьому, крім уже традиційних розміщень аграрного бізнесу, залучити фінансування на зов­нішніх ринках можуть спробувати представники ритейлу та рекреаційного сектору.

Щоправда, мізерну статистику українських IPO можуть підправити ті самі росіяни. Торік Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку України вже їздила до Москви обговорити можливість розміщення українських паперів на Московській біржі (колишня ММВБ-РТС), яка давно намагається змагатися з Варшавською на регіональному рівні. На відміну від іноземців росіянам легше оцінювати вартість українського бізнесу, а якщо після несподіваного, хоча й довгоочікуваного схвалення ідеї подвійного лістингу Нацбанком будуть проведені ще й коригування валютного законодавства, середні за розміром компанії зможуть спробувати свої сили на російському майданчику. Втім, МБ зараз по вуха в підготовці власного IPO, тож старт пілотного проекту «Богдан Моторс» відкладений на невизначених півроку-дев’ять місяців.

Облігації — проти

На думку фахівців, «робочими» 2013 року будуть грошовий і борговий ринки, а також закордонний ринок NDF (безпоставкових форвардів на гривню). НБУ нині проти будь-яких нововведень, тож очікувати нових інструментів на кшталт валютного ф’ючерса не варто.

Розвитку набуде сектор боргових інструментів, а саме корпоративних цінних паперів. «Важливість розподілу інвестицій між різними класами активів, додаткова дохідність, прогноз прискорення економічного зростання на ринках, що розвиваються, і сприятливий прогноз щодо дефолтів — усе це підвищить інвестиційну привабливість корпоративних облігацій для клієнтів», — упевнені учасники ринку.

Бонд, євробонд

З євробондами 2013 року першою на міжнародні ринки, швидше за все, вийде держава, оскільки виплати за зовнішніми боргами припадають переважно на І півріччя. При цьому попит на українські папери буде, але дохідність нових випусків збережеться на доволі високому рівні, оскільки ризики країни і далі залишатимуться істотними.

Обсяг торгів

4-22_ua_1

Міністерство фінансів, швидше за все, намагатиметься не перевищувати психологічну планку дохідності у 10% річних, і за умови відсутності різкого погіршення ситуації у проблемних економіках єврозони всі шанси для цього є.

Втім, дохідність українських євробондів може знизитися на кілька процентних пунктів, якщо Україна зможе домовитися з МВФ або Росією та залучити достатньо для вирішення боргової проблеми коштів.

Після суверенного позичальника найбільші шанси вийти на ринок євробондів у банків, насамперед державних, а також у квазісуверенних корпоративних позичальників на кшталт Укрзалізниці.

Серед корпоративних емітентів цікавість до випуску боргових паперів виявляють також аграрні та металургійні компанії, але аналітики не беруться прогнозувати, чи зважаться українські компанії на залучення іноземного фінансування. Принаймні сказати щось певне з цього приводу можна буде не раніше липня, оскільки в І півріччі вся увага інвесторів буде прикута до відновлення спів­праці України з МВФ.

Ситий пішому не лисий

Загальне погіршення інвестиційного клімату у країні, відсутність чітких і стабільних правил гри, дефіцит надійних фінансових інструментів, нерівні умови оподаткування доходів інвестфондів і банківських депозитів наштовхують нас на смутну думку, що на ринок ІСІ чекають не найкращі часи.

Для пайових інвестиційних фондів найкращим місяцем минулого року став грудень, що багато в чому було пов’язане із загальним зростанням українського й закордонного ринків акцій. На жаль, погані результати деяких великих фондів зіпсували загальну статистику, і середній фонд зріс на 3–9%.

Дехто з аналітиків обережно припускає, що дно чергового витка кризи могло бути пройдене восени 2012 року. З тим, що гірше бути вже не має, погодився навіть головний песиміст фондового ринку, керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман, а його думка вельми вагома.

Тож 2013 року експерти очікують зростання українського ринку акцій і, відповідно, подорожчання сертифікатів ПІФів. «На січень-лютий 2013-го ми очікуємо зростання ринку, — прогнозує керівник аналітичного відділу інвестгрупи «АРТ Капітал» Ігор Путілін. — А потім закладаємо такий сценарій: МВФ схвалить кредитування України в І півріччі. Це буде важливим сигналом для західних інвесторів, що також приведе до зростання українських акцій. Наш прогноз на кінець 2013 року щодо зростання індексу Української біржі — 100% від рівнів закриття 2012-го».

Експерти сходяться на думці, що справедливе значення індексу УБ — близько 2000 пунктів, але очікувати досягнення індикатором зазначеного рівня можна лише за умови, що МВФ відновить кредитування України, держава підпише з ЄС Угоду про асоціацію, а економіка України відновить зростання із ІІ півріччя 2013 року.

Оценка материала:

5.00 / 3
Фондовий ринок: наказано вижити 5.00 5 3
Бізнес / Економіка
 Ольга Галицкая 06.02.2013 6742
Еще материалы раздела «Економіка»