НОВИНИ ДНЯ: Тільки ці п'ять знаків Зодіаку гребтимуть гроші лопатою у 2026 році  Рютте: щоб зберегти мир у Європі, НАТО має більше витрачати на оборону та підтримку України  У Путіна назвали несерйозною ідею тристоронньої зустрічі США, України та РФ  Різдвяний дідух: що він символізує та чому його треба ставити у Святвечір  США пропонують нову тристоронню зустріч з Україною та Росією — Зеленський  Синоптик попередив про сніг та морози: коли в Україні значно похолодає  У Волгоградській області РФ вийшов з ладу магістральний газопровідвсі новини дня
Прес-релізи
Інше
05.08.2019 2622

Чи безпечно їсти хліб з пліснявою?

Грибки, що можуть рости на хлібі, надають йому неприємний смак та часто шкідливі для вашого здоров'я. Не варто глибоко вдихати запах зіпсованого продукту. Якщо у вас алергія на цвіль, це може призвести до виникнення проблем з диханням та навіть астми.

Як вчинити з хлібом, на якому з’явилась пліснява? Викинути чи він може ще бути корисним? Чи, можливо, такий хліб вже небезпечний для здоров’я? Давайте дізнаємось.

Що таке пліснява?

Цвіль - це грибок, що виживає, розкладаючи та поглинаючи поживні речовини матеріалу, на якому він росте.

Видима частина плісняви - це колонії спор. Вони можуть переміщатися по повітрю всередині пакування та рости на різних частинах буханця. Плями плісняви на хлібі можуть мати різний колір - білий, жовтий, зелений, сірий або чорний, залежно від типу гриба.

Проте, не можна точно визначити тип цвілі, оскільки колір плям може змінюватися при різних умовах вирощування і може коливатися протягом життєвого циклу гриба.

Найбільш поширеними видами цвілі є: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor та Rhizopus.

Варто зазначити, що деякі з них безпечні для вживання та призначені для виготовлення блакитного сиру. Однак грибки, що можуть рости на хлібі, надають йому неприємний смак та часто шкідливі для вашого здоров'я. Не варто глибоко вдихати запах зіпсованого продукту. Якщо у вас алергія на цвіль, це може призвести до виникнення проблем з диханням та навіть астми.

Нарешті, люди зі слабкою імунною системою, наприклад, з погано контрольованим діабетом, стають вразливішими до інфекції після контакту з видом Rhizopus.

Не намагайтеся врятувати запліснявілий хліб

Служба безпеки харчових продуктів та інспекції Міністерства сільського господарства Сполучених Штатів (USDA) радить відмовитися від всього буханця, якщо він вражений пліснявою. Хоча ви можете побачити лише декілька малих плям, мікроскопічні коріння цвілі можуть швидко поширюватися. Тому не намагайтеся зішкрібати цвіль та не споживайте такий хліб.

Деякі види плісняви виробляють шкідливу отруту - мікотоксини. Вони можуть поширюватися через хліб, особливо, коли ріст цвілі інтенсивний. Споживання великої кількості мікотоксинів викликає розлади травлення та інші хвороби. Ці токсини можуть також вразити домашніх тварин, тому не годуйте зараженими продуктами своїх улюбленців.

Довготривалий, важкий вплив цих отруйних речовин, включаючи афлатоксин, що виробляється певними видами Aspergillus, може підвищити ризик виникнення онкозахворювань.

Як перешкодити появі плісняви?

Без консервантів термін придатності хліба, що зберігається при кімнатній температурі, як правило, становить три-чотири дні.

Консерванти та інші інгредієнти, а також певні способи обробки та зберігання хліба можуть перешкоджати росту плісняви. Альтернативою є використання молочнокислих бактерій. Вони виробляють кислоти, що природним чином стримують ріст цвілі. В даний час вони найчастіше використовуються в хлібі з закваски.

Сьогодні все більше людей віддають перевагу продуктам, виготовленим без хімічних консервантів. Цим вимогам відповідає продукція бренду «Цар Хліб» від холдингу «Хлібні інвестиції».

Джерело: hlibinvest.com.ua

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи безпечно їсти хліб з пліснявою? 5.00 5 1
Прес-релізи / Інше
05.08.2019 2622
Еще материалы раздела «Інше»
  • Кишенькова революція: стиль, що народжується з пари Кишенькова революція: стиль, що народжується з пари

    Світ стає дедалі компактнішим — ми носимо цілі бібліотеки у смартфонах, кінотеатри вміщаються в кишені, а музика слідує за нами будь-куди, мов особистий саундтрек життя. Навіть звичні задоволення змінюють форму, стаючи мобільними та витонченими.

    Інше 19.09.2025 1285
  • Электронные сигареты: развенчиваем мифы о безопасности вейпинга Электронные сигареты: развенчиваем мифы о безопасности вейпинга

    Споры вокруг электронных сигарет не утихают годами. Одни считают их панацеей от курения, другие - скрытой угрозой здоровью. Такая полярность мнений заставляет многих потенциальных пользователей колебаться. Стоит ли рисковать?

    Інше 07.06.2025 801
  • Як примножити виграш в онлайн-слотах? ТОП найефективніших стратегій Як примножити виграш в онлайн-слотах? ТОП найефективніших стратегій

    Азарт і жага гострих відчуттів — невід’ємна частина життя багатьох сучасних людей. Саме цим пояснюється зростання популярності індустрії онлайн-гемблінгу, яка пропонує безліч ігрових автоматів, щедрі бонуси та призи. Щодня кількість гравців, що обирають онлайн-слоти, стрімко зростає. Але щоб максимально збільшити свої шанси на виграш, варто взяти на озброєння перевірені стратегії ставок.

    Інше 21.05.2025 600
  • Смаки Sobranie для Ploom: знайдіть ідеальний варіант для себе Смаки Sobranie для Ploom: знайдіть ідеальний варіант для себе

    Кожен з нас має унікальні смакові вподобання, та коли мова йде про аромати тютюнових стіків, вибір може стати справжнім викликом. Створюючи продукти для Ploom X Advanced, враховувались різноманітні смаки та потреби споживачів, щоб запропонувати стильні та інноваційні варіанти. Стіки Sobranie для пристрою зберігають баланс між традицією та новими ароматними відтінками, що задовольнить навіть найвибагливіших користувачів.

    Інше 21.03.2025 779
  • Как держать азарт под контролем: управление временем на 1xSlots Как держать азарт под контролем: управление временем на 1xSlots

    Узнайте, как эффективно использовать бонусы и прочитайте честный 1xSlots обзор для успешной игры.

    Інше 27.01.2025 705