<
НОВИНИ ДНЯ: В ЄС відповіли, в яких кордонах Україна увійде до обʼєднання  Яке м'ясо на шашлик обрати: дієтологи назвали найбезпечніший варіант  Трамп виношує “мирний план” для України: що про нього відомо — The Telergaph  В Украине в понедельник, 6 мая, ожидается облачная погода. Местами возможны кратковременные дожди  Як визначатимуть придатність до служби в армії: у Міноборони роз’яснили критерії для ВЛК  Замініть всього лише один інгредієнт – і звичний салат "Мімоза" заграє новими фарбами  В Україні потеплішає, але будуть грози: прогноз на початок тижнявсі новини дня
Прес-релізи
Інше
05.08.2019 2356

Чи безпечно їсти хліб з пліснявою?

Грибки, що можуть рости на хлібі, надають йому неприємний смак та часто шкідливі для вашого здоров'я. Не варто глибоко вдихати запах зіпсованого продукту. Якщо у вас алергія на цвіль, це може призвести до виникнення проблем з диханням та навіть астми.

Як вчинити з хлібом, на якому з’явилась пліснява? Викинути чи він може ще бути корисним? Чи, можливо, такий хліб вже небезпечний для здоров’я? Давайте дізнаємось.

Що таке пліснява?

Цвіль - це грибок, що виживає, розкладаючи та поглинаючи поживні речовини матеріалу, на якому він росте.

Видима частина плісняви - це колонії спор. Вони можуть переміщатися по повітрю всередині пакування та рости на різних частинах буханця. Плями плісняви на хлібі можуть мати різний колір - білий, жовтий, зелений, сірий або чорний, залежно від типу гриба.

Проте, не можна точно визначити тип цвілі, оскільки колір плям може змінюватися при різних умовах вирощування і може коливатися протягом життєвого циклу гриба.

Найбільш поширеними видами цвілі є: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor та Rhizopus.

Варто зазначити, що деякі з них безпечні для вживання та призначені для виготовлення блакитного сиру. Однак грибки, що можуть рости на хлібі, надають йому неприємний смак та часто шкідливі для вашого здоров'я. Не варто глибоко вдихати запах зіпсованого продукту. Якщо у вас алергія на цвіль, це може призвести до виникнення проблем з диханням та навіть астми.

Нарешті, люди зі слабкою імунною системою, наприклад, з погано контрольованим діабетом, стають вразливішими до інфекції після контакту з видом Rhizopus.

Не намагайтеся врятувати запліснявілий хліб

Служба безпеки харчових продуктів та інспекції Міністерства сільського господарства Сполучених Штатів (USDA) радить відмовитися від всього буханця, якщо він вражений пліснявою. Хоча ви можете побачити лише декілька малих плям, мікроскопічні коріння цвілі можуть швидко поширюватися. Тому не намагайтеся зішкрібати цвіль та не споживайте такий хліб.

Деякі види плісняви виробляють шкідливу отруту - мікотоксини. Вони можуть поширюватися через хліб, особливо, коли ріст цвілі інтенсивний. Споживання великої кількості мікотоксинів викликає розлади травлення та інші хвороби. Ці токсини можуть також вразити домашніх тварин, тому не годуйте зараженими продуктами своїх улюбленців.

Довготривалий, важкий вплив цих отруйних речовин, включаючи афлатоксин, що виробляється певними видами Aspergillus, може підвищити ризик виникнення онкозахворювань.

Як перешкодити появі плісняви?

Без консервантів термін придатності хліба, що зберігається при кімнатній температурі, як правило, становить три-чотири дні.

Консерванти та інші інгредієнти, а також певні способи обробки та зберігання хліба можуть перешкоджати росту плісняви. Альтернативою є використання молочнокислих бактерій. Вони виробляють кислоти, що природним чином стримують ріст цвілі. В даний час вони найчастіше використовуються в хлібі з закваски.

Сьогодні все більше людей віддають перевагу продуктам, виготовленим без хімічних консервантів. Цим вимогам відповідає продукція бренду «Цар Хліб» від холдингу «Хлібні інвестиції».

Джерело: hlibinvest.com.ua

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи безпечно їсти хліб з пліснявою? 5.00 5 1
Прес-релізи / Інше
05.08.2019 2356
Еще материалы раздела «Інше»
  • Игристые из разных стран мира — названия и характеристики Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

    Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.

    Інше 29.04.2024 314
  • Як урізноманітнити меню при ГВ? Як урізноманітнити меню при ГВ?

    Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.

    Інше 06.03.2024 276
  • 7 важливих порад на кожен день 7 важливих порад на кожен день

    Зір, даний природою, хороший від народження. Завдяки очам ми закохуємося в навколишній світ, але, як і будь-який орган, їх слід берегти. Найліпше допомагають це зробити профілактика та здоровий спосіб життя. Та в разі виникнення проблем потрібно негайно звернутися до лікаря, щоб скорегувати вади та повернути яскраві враження.

    Інше 27.02.2024 352
  • Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку

    Горілка - купити з доставкою по Києву.

    Інше 20.01.2024 303
  • Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів

    Коли дитина систематично виконує вправи з української мови та перевіряє їх за посібниками, її знання покращаться у найкоротший час.

    Інше 23.12.2023 310