<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Афіша
01.03.2021 712

Хлопець, якого врятували від «групи смерті» у соцмережі, прийшов у ток-шоу «Говорить Україна»

В ексклюзивному випуску ток-шоу «Говорить Україна», який глядачі побачили на каналі «Україна», розкрилися подробиці шокуючої хвилі самогубств серед підлітків. Батьки по всій країні налякані так званими «групами смерті» у соцмережах, які підштовхують дітей до трагедії. Журналісти знайшли тих, хто зміг вийти на організаторів моторошної гри та почути історію хлопчика, якого встигли врятувати.

У Боярці дві семикласниці наковталися таблеток після перегляду відео у соцмережі. Одна з дівчат не вижила. За кілька днів ситуація повторилася в Умані, але, на щастя, обох школярок вдалося врятувати. Одна з постраждалих дівчат розповіла, що у соцмережі знайшла відео, в якому пропонували випити таблетки, і побачити, що з цього вийде.

Адміністрація навчального закладу, в якому сталася трагедія, планують посилити систему контролю, над виходом дітей зі школи і знайти відповідальних у трагедії.

У студію «Говорить Україна» завітав Сергій, який 10 місяців проводив власне розслідування аби дізнатися причину смерті сина свого друга. 9-річний хлопчик начебто став жертвою «групи смерті». Чоловік зареєструвався у небезпечній соціальній мережі, видаючи себе за дитину. Сергій почав отримувати завдання від кураторів групи з вимогою нанести собі тілесні ушкодження.

Одна з гостей студії розповіла, що одного разу її занепокоїла поведінка неповнолітнього онука. Хлопець став агресивним та постійно проводив час у соцмережі. Вивчивши його листування та контакти в інтернеті, жінка викликала поліцію. Коли телефон та ноутбук хлопчика вивчила кіберполіція, то правоохоронці вийшли на слід куратора мережі, який підштовхував підлітків до фатальних вчинків.

Влад, якого врятували від зловмисників, прийшов до студії і розповів свою історію.

«Все почалася з того, що я зареєструвався у соціальній мережі. Я вважав, що дорослий. Мені не вистачало любові батьків, адже мене з дитинства виховує бабуся. У цій грі я був близько тижня. У мене не було куратора, але я знаю, що підлітки, які були у цій грі, різали вени та шкодили собі. Куратор сказав їм, що, якщо вони залишать гру, то він вб’є їхніх батьків. Моя бабуся викликала кіберполіцію. Я вважаю, що батьки мають більше спілкуватися зі своїми дітьми, щоб попередити такі історії та стати для них друзями. Хочу звернутися до підлітків і закликати, щоб вони не потрапляти до таких ситуацій. Тому що знаю з власного досвіду, що це дуже боляче. Адже, коли втрачаєш людину, сильно шкодуєш» - говорить Влад.

Головний інспектор Департаменту кіберполіції Нацполіції України Роман Сочка запевняє, що не підтверджено, що на суїцид дітей підштовхнули саме  так звані «групи смерті». Правоохоронні органи моніторять соцмережі на рахунок шкідливих ігор. Але фахівець зазначив, що у мережі неповнолітні почали більше спілкуватися із незнайомими людьми стосовно своїх переживань, тому закликав батьків частіше спілкуватися з власними дітьми.

«У мене 14-річний син, і ще у дитячому садочку я теж зрозуміла, що не можна заборонити гаджети, тому що син випаде зі свого соціуму. Тому ми пішли на комп’ютерні курси, де навчили його, які є ресурси, і як їх правильно обирати. Заборонити гаджети – це значить зробити ще гірше», – говорить експерт-кримінолог ток-шоу «Говорить Україна» Анна Маляр.

Колишній старший інспектор ювенальної превенції Києво-Святошенського району Владислав Богданов, який свого часу викрив кілька небезпечних груп, звернувся до батьків дітей:

«Зацікавлення підлітків небезпечними групами через бажання покрасуватися перед однолітками, продемонструвати свою сміливість. Також дитина хоче привернути до себе увагу батьків. Одні з основних причин, які можуть підштовхувати дітей до самогубства: сім’я, школа і однолітки. Якщо дитина звертається до вас із проблемою у школі, через нерозділене кохання, погану оцінку, потрібно, щоб батьки не вважали, що це дрібниці, адже через такі банальні причини, моральний біль і страждання, не знання, як впоратися із цим, дитина може бачити лише один вихід – смерть. Працювати має сім’я і школа разом, підвищувати самооцінку дитини, вчити мислити критично», - радить на каналі «Україна» фахівець.

За останні кілька місяців у Боярці сталося ще кілька трагедій. У жовтні минулого року 14-річна дівчина кинулася під потяг, у грудні те саме ж зробив 15-річний хлопець, у цей же час 15-річний юнак вистрибнув із вікна, а семикласниця випила таблетки після перегляду соцмереж і померла. У Києві за останні місяці теж прокотилася хвиля дитячих самогубств, і в цих всіх випадках є підозра, що загиблі незадовго до цього перебували у так званих «групах смерті».

«Хочу нагадати, що самогубство – не вихід, бо поряд є люди, які вас люблять і цінують, до яких можна і треба звернутися по допомогу», - говорить у студії каналу «Україна» ведучий ток-шоу Олексій Суханов.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Хлопець, якого врятували від «групи смерті» у соцмережі, прийшов у ток-шоу «Говорить Україна» 5.00 5 1
Життя та Стиль / Афіша
01.03.2021 712
Еще материалы раздела «Афіша»