<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.04.2021 1398

Анна Панова та Олег Панюта відкрили секрети ідеального голосу

Милозвучність, приємний тембр, вміло розставлені інтонаційні акценти – невід’ємні риси телеведучих, яких щодня готові слухати мільйони українців. До Всесвітнього дня голосу, що відзначали 16 квітня, ведучі новин «Сьогодні» на каналі «Україна» розповіли, як опанувати свій голос, вдосконалити власне звучання та стати переконливим співрозмовником.

Олег Панюта зізнається, що завжди думав, що його пізнають через зовнішність. Але, минулого тижня, коли ведучий у масці забирав ліки у аптеці, жіночка поруч промовила: «А я думаю, що це за голос такий знайомий?» Тож, голос не менш важливий, аніж картинка.

«Мій голос - це один із ключових професійних елементів. Звичайно, телебачення, це – відео в першу чергу, але голос допомагає отримати до емоції інформацію, і вона має бути чіткою, зрозумілою, хвилюючою. Саме тому голос треба, як то кажуть, берегти та плекати. Наприклад, люблю поласувати морозивом, але кожен раз маю подумати - чи варто ризикувати», – розповів Олег Панюта.

Анна Панова наголошує на важливості голосу, як інструменту комунікації, що має вагому роль для кожного з нас у повсякденному житті.

«Звертали увагу, як відштовхуюче звучать різкі, верескливі ноти, коли людина в істериці або гніві? Навіть якщо ми сперечаємося або конфліктуємо з кимось, ефективніше говорити неголосно, знижуючи тон. Так ви краще донесете до співрозмовника свої аргументи. Ну що, я переконала вас, що День голосу, який ми відзначаємо 16 квітня, - вас теж стосується?» - зауважила Анна Панова.

Готуючись до кожного ефіру, телеведучі приділяють увагу не лише зовнішньому вигляду, ретельній вичитці сюжетів, а й тому, як вони звучатимуть.

«Підготовка до кожного ефіру – це і "розігрів" голосу, аби він не підвів у найвідповідальніший момент: можу трохи поспівати гами, чи якусь улюблену пісню. Також, є  спеціальні вправи для губ та язика, що дозволяють чітко вимовляти потрібні слова в потрібний момент», - поділився Олег Панюта.

Нашому слуху приємніші низькі, грудні голоси. Такі нотки може відшукати не тільки чоловік з баритоном, але і жінка з сопрано.

«Щоб заговорити таким голосом, потрібно... гудіти. Або мукати – як вам більше подобається. Наберіть щобільше повітря в легені, і випускайте його, промовляючи «ммммм .....». Можна також постукати себе кулаками по грудині, коли «мукаєте». Якщо повторити так кілька разів – відразу помітите, що голос став більш «оксамитовим». У будь-якій ситуації, коли важливо добре звучати – дихайте глибоко. Спокійний стан тіла допомагає вам бути на приємних нотах» - розповіла Анна Панова.

Ведучі зазначають, що професійна постановка голосу – справа тривала, тут краще звернутися до експертів з техніки мови. І пам'ятайте: голосові зв'язки «не люблять» алкоголю, шоколаду, насіння з горіхами і холодних напоїв. Нехай ваш голос звучить гармонійно, аби слухати вас було справжнім задоволенням!

Оценка материала:

5.00 / 1
Анна Панова та Олег Панюта відкрили секрети ідеального голосу 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
19.04.2021 1398
Еще материалы раздела «Суспільство»