<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.06.2021 1472

Телеведуча Анна Панова нарвалася на аферистів: вона дала українцям три поради

За лічені секунди крадуть вашу особистість в соцмережах і заробляють мільйони – йдеться про віртуальних шахраїв, які від імені ваших друзів або рідних виманюють у вас гроші.

Журналісти дізналися, що запитати у афериста, перш ніж відкривати йому свій гаманець.

Як працюють шахраї?

Ведучий новин "Сьогодні" на каналі "Україна" Віталій Школьний показує свій Telegram. На перший погляд, нічого незвичного – його фото та ім'я. Насправді, це клон, створений шахраями.

"Прізвище та ім'я – мої, фотографія – теж моя (в студії "Сьогодні", взяли з "Інстаграму"). Але особистість не моя", – каже наш ведучий.

І почали шахраї від його імені писати всім – друзям, колегам і навіть родичам. Просили гроші в борг до вечора.

"У мене був шквал дзвінків від самого ранку до пізнього вечора з питанням "ти не збожеволів, просити по 1,5 тис. гривень у всіх на світі?" – згадує Віталій Школьний.

Прохання про допомогу від колеги отримала й Анна Панова. Однак ведуча, яка не одну таку історію розповідала в ефірі, відразу запідозрила пастку – вона зробила скрін листування і переслала Віталію. Він уже підтвердив, що не писав.

"Віталій ніколи не писав мені в Telegram. По-друге, попросив у мене грошей – це мене дійсно здивувало. Потім я звернула увагу на те, як написано його ім'я – там була зайва літера", – пояснює телеведуча.

Стати жертвами шахраїв може кожен – вони за декілька секунд зламують аккаунт або створюють сторінку-клон. На таких схемScreenshot_2021-06-23_at_13-57-47_60d252a1b1d56_jpg_webp__WEBP_1200__800__-__80

"За день шахрай може заробити 5-10 тисяч гривень. Масштабніші афери оцінюються в мільйон – це гроші, які ви перевели. А іноді це бувають досить-таки серйозні суми. І, на жаль, повернути ці гроші практично нереально", – попереджає експерт з безпеки Руслан Болгов.

Як не потрапити в пастку?

Тому не треба поспішати надсилати гроші, що б там не писали. А щоб викрити шахрая, поставте три простих питання:

якщо в соцмережах пишуть друзі, одразу питайте, де ви познайомилися та скільки дружите;

якщо просить колега, домовляйтеся про негайну з ним зустрічі прямо в офісі або телефонуйте;

якщо повідомлення від ваших родичів, навіть нічого не відповідайте, а відразу телефонуйте особисто.

Зазвичай після таких питань, зловмисники перестають писати і видаляють сторінку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Телеведуча Анна Панова нарвалася на аферистів: вона дала українцям три поради 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
23.06.2021 1472
Еще материалы раздела «Суспільство»