НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
06.05.2021 807

Україна досягне колективного імунітету до коронавірусу в 2023 році – науковці

За умови збереження поточних темпів вакцинації Україна ризикує не подолати пандемію у 2022 році й отримати колективний імунітет лише в 2023-му.

До такого висновку прийшли науковці КПІ й Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, передає пресслужба Київського політеху.

Науковці спрогнозували темпи згасання COVID-19 у різних країнах світу, ґрунтуючись на головному висновку недавньої доповіді міжнародної консалтингової компанії McKinsey & Company про те, що визначальним засобом подолання пандемії є масова вакцинація населення.

Як зазначається, через дефіцит вакцин і вкрай низькі темпи вакцинації (1,8% населення однієї дозою станом на 1 травня 2021 року), а також у зв'язку з недотриманням у належному обсязі карантинних норм, Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету – переважно за рахунок природного інфікування з відповідними значними втратами населення; стагнацією економіки та суспільного життя; зростаючою ізоляцією від країн, що досягли контролю епідемічної ситуації.

У результаті дослідження, науковці згрупували країни в п'ять кластерів.

У перший кластер увійшли США, Ізраїль, Великобританія й ОАЕ, які вакцинували понад 60% населення і наблизилися до формування колективного імунітету наприкінці другого – початку третього кварталу 2021 року.

У другий – більшість країн Західної Європи і Канада. Вони можуть перейти до моделі колективного імунітету ближче до кінця 2021-го – початку 2022 року.

Третій кластер склали Туреччина, окремі країни Центральної Європи, Марокко й Уругвай. У цих країнах вакциновано поки не більше 20% населення, має місце не суворе дотримання карантинних норм, щоденна захворюваність продовжує зростати. Ймовірно, ці країни перейдуть до моделі колективного імунітету ближче до середини 2022 року.

Четвертий кластер охоплює країни з високим рівнем захворюваності і повільною вакцинацією. У цю групу, зокрема, увійшли Україна, Росія, Молдова, Грузія, Бразилія, Мексика, Індія й низка інших країн. Середня кількість вакцинованого населення в країнах цього кластера становить 4,5%, в Україні – 1,8%. За умови збереження поточних темпів вакцинації ці країни ризикують не подолати пандемію у 2022-му й отримати колективний імунітет тільки в 2023 році.

У п'ятий кластер увійшли Австралія, Китай, Аргентина, країни Південно-Східної Азії з порівняно низькими рівнями захворюваності, але і з повільними темпами вакцинації населення. Подолання пандемії в цих країнах може розтягнутися в часі і завершитися наприкінці 2022 – початку 2023 року.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна досягне колективного імунітету до коронавірусу в 2023 році – науковці 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
06.05.2021 807
Еще материалы раздела «Суспільство»