НОВИНИ ДНЯ: В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхивсі новини дня
Життя та Стиль
Події
14.06.2021 533

Перевипустили sim-картку та набрали кредитів. Набирає популярності новий вид шахрайства

Постраждалий винен тисячі різним кредиторам, до яких ніколи не звертався. Позики взяли без його присутності.

"У мене пропав зв'язок на телефоні, мобільний зв'язок. Я, звичайно, спочатку подумав, що щось не так з sim-картою, перезавантажив телефон, вийняв-вставив карту, вона не запрацювала", – ділиться Артем.

Виявилося, що в цей час шахраї перевипустили sim-картку Артема в сервісному центрі мобільного оператора, зламали його соцмережі та пошту і намагаються взяти кредит у так званих "швидких позиках".

Шахраї працюють за такою схемою: напередодні телефонують своїй жертві з двох-трьох номерів і, наприклад, кажуть, що помилилися. Згодом ідуть в сервісний центр мобільного оператора, де вимагають замінити sim-карту. Консультант їх питає два-три номери, з якими розмовляли, і це стає підставою для заміни.

Заблокував свою картку за півтори години, але викрадачам вистачило цього часу, щоб набрати кредитів. Відтоді Артему щодня по кількадесят разів телефонують колектори з вимогою повернути гроші.

Заяву в поліцію приймати одразу відмовились. Нібито таких справ сотні тисяч і часу на них немає. Тож киянин звернувся до суду, і тільки так справу внесли до єдиного реєстру. Хоча саме дані від поліції можуть захистити від колекторів.

"Якщо б правоохоронні органи віднайшли інформацію, де цей номер телефона останній раз пілінгувався, де безпосередньо знаходився мобільний телефон, де безпосередньо знаходилась людина, хто безпосередньо завантажував документи в базу даних. Ці всі відомості правоохоронні органи можуть декількома слідчими діями отримати", – зазначає член асоціації правників України Станіслав Борис у новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Ці дані – достатнє підґрунтя в суді проти колекторів і вбереже людину від виплати не своїх боргів. В кіберполіції можуть надати таку інформацію, а взагалі такий різновид шахрайства зараз дуже популярний. Тільки нещодавно було викрито два таких угруповання навесні.

"Вони шляхом перевипуску sim-карт ошукали громадян та заволоділи десь 600 тисячами гривень. Так само у березні. Кіберполіція викрила злочинне угруповання, яке ошукало громадян на 10 мільйонів гривень", – коментує старша співробітниця відділу кіберполіції МВС Анна Селезньова.

Вберегтися від такого різновиду шахрайства можна. Головне – потрібно заблокувати дистанційну заміну sim-карти та прив’язати її до паспорта і зробити додаткове підтвердження на всі інтернет-операції.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Перевипустили sim-картку та набрали кредитів. Набирає популярності новий вид шахрайства 5.00 5 1
Життя та Стиль / Події
14.06.2021 533
Еще материалы раздела «Події»