НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.06.2021 556

У «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим загрожує українцям відміна святкових вихідних у будні

Заборонити переносити святкові вихідні на будні – про таку ймовірність заговорили у Верховній раді. Зокрема пропонують не робити понеділок або вівторок вихідними днями, якщо державне свято припадає на суботу або неділю. Ведучі програми «Ранок з Україною», яка виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна», Марія Мельник і Григорій Герман розповіли, що це дасть українцям і як тривалі вихідні впливають на наступний робочий тиждень.

Українці офіційно відпочивають 131 день на рік. З них 96 днів – це субота, неділя, 24 дні відпустка і 11 державних свят. Але це не межа. Якщо святковий день припадає на суботу або неділю, то він автоматично переноситься на будні. Тобто отримуємо ще додаткові вихідні. Та ця кількість може скоро зменшитися. Цього тижня у Верховній раді зареєстрували відповідну постанову, яка забороняє переносити святкові дні на будні. Тобто якщо День Конституції припадає на неділю, то наступний понеділок вихідним уже не буде.

Експерти стверджують: зменшення або збільшення робочих днів призведуть до колапсу. Бо до їхньої кількості, з урахуванням усіх вихідних та державних свят, підв’язана економіка країни.

«Кількість державних свят у нас чітко прописана у трудовому кодексі. І під ті вихідні прописується баланс робочого часу. На сьогодні в Україні офіційно 11 свят, і якщо виводити якесь свято, то ви автоматично маєте призначити якесь інше, щоб зберегти цей баланс», – коментує економіст Олег Пендзин у програмі «Ранок з Україною».

За таким принципом працює більшість країн світу. Найбільше вихідних у Камбоджі – там 27 державних свят на рік. В Індії та Казахстані – по 21-му. Попереду України – Китай, Гонконг – по 17 святкових вихідних. Турки мають 16. Найменше ж відпочивають у Мексиці – усього 7 офіційних державних вихідних. В Європі найбільш заощадливі щодо відпочинку – Нідерланди та Великобританія мають по 8 державних свят.

Психологи застерігають, тривалий відпочинок посеред робочого року небезпечний.

«Відпочивати потрібно, і відпустка має бути тривалою. Тому що існує адаптація до відпочинку і вихід із нього. А коли це триває короткими днями – 4-5 днів – людина не встигає перебудуватись. І після такого відпочинку ще стільки ж днів включається у робочий процес», – пояснила психологиня Олена Рихальська в ефірі каналу «Україна».

Тому психолог радить останній день великих вихідних присвятити фізичній праці – перебрати шафу, прибрати в оселі або приготувати їжу. У такий спосіб ви підготуєте організм і, головне, свою психіку до нового робочого тижня.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим загрожує українцям відміна святкових вихідних у будні 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
14.06.2021 556
Еще материалы раздела «Суспільство»