<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.07.2021 633

Анна Панова та Максим Сікора розповіли, як стати професіоналом у тележурналістиці

З нагоди Всесвітнього дня навичок молоді, що відзначають 15 липня, успішні ведучі праймових випусків новин «Сьогодні» на каналі «Україна» розповіли, які вміння варто розвивати вже у підлітковому віці, щоб вдало побудувати кар’єру на телебаченні.

Всесвітній день навичок молоді покликаний привернути увагу до проблеми безробіття серед молодих людей, що є серйозним викликом для промислово розвинених і країн, що розвиваються. Формування потрібних навичок надасть можливість зростаючому поколінню зробити плавний перехід до роботи і самореалізуватись.

«Тим, хто хоче працювати на телебаченні, знадобиться, передусім, широка ерудиція – варто знати, як звуть Папу Римського, генсека НАТО, секретаря РНБО України і т. д. Висока грамотність, адже вам самостійно доведеться писати тексти. І звісно, вміння аналізувати інформацію», – зазначила Анна Панова.

Максим Сікора з власного досвіду знає, які прості кроки можна почати робити навіть під час навчання у школі, аби у майбутньому побудувати блискучу кар’єру у теленовинах.

«Перш за все, більше читайте, краще автобіографічну белетристику, це допоможе краще розуміти контекст певної історичної епохи і швидко проводити паралелі із сучасністю. По-друге, знайдіть класне хобі, те, що у вас виходить найкраще - музика, спорт, різьбярство, що завгодно. Це підвищить вашу унікальність і створить так звану «експертніcть» в певній галузі. А також, вдосконалюйте мову. Є таке правило на журналістських факультетах – «Ні дня без рядка». Навіщо чекати, поки вам це скаже викладач в університеті? Дійте зараз! Не треба сприймати пораду буквально, є купа варіантів того ж блогінгу», - порекомендував Максим Сікора.

Окрім суто професійних навичок, майбутнім журналістам і телеведучим не слід забувати і про вдосконалення soft skills, як сукупності умінь загального характеру. Зокрема, критичне мислення, здатність до самоорганізації, знання ділового етикету, вміння адаптуватися до змін та раціонально розпоряджатися власним часом – допоможуть більш якісно виконувати свою роботу.

«Вам знадобляться вміння працювати в команді (саме хороша команда робить телебачення), стресостійкість (на вас чекають прямий ефір і постійний цейтнот) і небайдужість. Про небайдужість скажу окремо: якщо вас не цікавлять долі ваших співгромадян, простих українців, - журналістика не для вас. Ми працюємо для того, щоб змінювати життя людей на краще, залучаючи чиновників до відповідальності. Ми працюємо для того, щоб допомогти Україні йти вперед. У цій професії без емпатії, допитливості і співпереживання ніяк не обійтися», – поділилась Анна Панова.

Телеведучі переконані, що у сучасному світі запорукою успіху є навчання протягом усього життя. Тому радять не лише підліткам, а й усім дорослим – ніколи не втрачати жагу до знань.

Оценка материала:

5.00 / 1
Анна Панова та Максим Сікора розповіли, як стати професіоналом у тележурналістиці 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
16.07.2021 633
Еще материалы раздела «Суспільство»