<
НОВИНИ ДНЯ: Великодній календар: коли купувати вербу, пекти паску та зустрічати Радоницю  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Буданов пояснив, як змінилася армія РФ від початку повномасштабної війни  Меню на Великдень 2024: найкращі страви до святкового столу  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Зеленський назвав наступні цілі диктатора Путіна після Українивсі новини дня
Політика
Світ
11.09.2021 620

Росія і Білорусь почали масштабні військові навчання «Захід-2021»

Військовослужбовці Росії та Білорусі вранці в п'ятницю почали практичні дії на спільних стратегічних навчаннях "Захід-2021".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони РФ.

За даними відомства, просторовий розмах навчань становить більш як дві тисячі кілометрів - від акваторії Балтійського моря в Калінінградській області до полігонів у Нижньогородській і Воронезькій областях (неподалік кордонів України).

Практичні дії військ стартували одночасно на 9 російських полігонах і в акваторії Балтійського моря, а також на 5 полігонах у Білорусі.

У навчаннях беруть участь близько 200 тис. військовослужбовців, більш як 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі понад 290 танків, більш як 240 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів. З них на території Білорусі залучено 12,8 тис. осіб, у тому числі до 2500 російських військовослужбовців, більш як 30 літаків і вертольотів, до 350 одиниць бойової техніки, в тому числі близько 140 танків, до 110 гармат, РСЗВ і мінометів.

При цьому російське військове відомство стверджує, що максимальна кількість залученого на навчання особового складу військових частин під єдиним оперативним командуванням, які підпадають під дію Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри і безпеки, на території РФ нібито не перевищить 6400 осіб.

Повідомляється також, що в навчаннях беруть участь близько 2 тис. військовослужбовців від держав - членів Організації Договору про колективну безпеку («Ташкентського пакту»), Шанхайської організації співробітництва та «інших дружніх країн».

Міноборони РФ заявляє, що метою навчань є відпрацювання «спільних дій з відбиття агресії проти Союзної держави».

Напередодні, 9 вересня, після переговорів президента РФ Володимира Путіна й Олександра Лукашенка, на яких було узгоджено «союзні програми» інтеграції РФ і Білорусі, Путін заявив про «будівництво єдиного оборонного простору».

Стратегічні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021» триватимуть до 16 вересня. Експерти розглядають їх як один з основних кроків до поглинання суверенітету Білорусі Росією.

Керівництво Збройних сил України заявляло, що ці навчання потенційно становлять загрозу для країни.

3 вересня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію до прозорості щодо навчань «Захід-2021» і чисельності військ, які беруть у них участь.

Оценка материала:

5.00 / 1
Росія і Білорусь почали масштабні військові навчання «Захід-2021» 5.00 5 1
Політика / Світ
11.09.2021 620
Еще материалы раздела «Світ»