НОВИНИ ДНЯ: На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тижденьвсі новини дня
Політика
Світ
18.09.2021 1051

Польща відповіла Росії на «визвольний похід» 17 вересня 1939 року

У Польщі різко відреагували на повідомлення МЗС Росії, яке у п'ятницю написало, що агресія проти Польщі 17 вересня 1939 року була «визвольним походом».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не було жодного «визвольного походу», це була агресія, здійснена у порозумінні з гітлерівською Німеччиною»,- написав у Твіттері речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

Він додав, що Польща не перестала існувати 17 вересня 1939 року, а жителі захоплених територій «відразу стали жертвами злочинів, скоєних совєцькою державою».

МЗС Росії написало у Твіттері, що 17 вересня Червона армія розпочала «визвольний похід» на території Польщі. Відтак, вийшовши на лінію Керзона, армія не дозволила гітлерівцям підійти до Мінська. Як наголошено, жителі Західної України і Білорусі «радо вітали радянських солдат». Допис МЗС Росії було доповнено пропагандистським роликом, в якому підкреслено, що в припиненні свого існування тогочасна влада Польщі сама винна, оскільки свого часу «відмовилася підписати з СРСР угоду про взаємну допомогу у відбитті німецької агресії.

Інститут національної пам'яті Польщі в оприлюдненій на офіційній сторінці заяві підкреслив, що машина совєцької пропаганди десятиліттями представляла агресію проти Польщі 17 вересня 1939 року «з вигідної для себе сторони».

«Сьогодні також, попри велику кількість публікацій й очевидних фактів, влада Російської Федерації намагається нахабним способом представити цю збройну агресію як акт «визволення». Насправді, це був акт поневолення і терору, що супроводжувався сотнями тисяч жертв серед польських громадян багатьох віросповідань і національностей», - підкреслює ІНП Польщі.

Як відомо, режим Лукашенка торік ухвалив рішення встановити у цей день свято «День національної єдності».

Як інформувало агентство, 82 роки тому радянські війська почали окупацію східної частини тогочасної Польщі. Вже 18 вересня були зайняті Луцьк і Станіслав (нині Івано-Франківськ), 22 вересня - Львів, 24 - Дрогобич, 26 - Яворів, 27 - Старий Самбір.

Уряд СРСР мотивував вторгнення тим, що необхідно було «взяти під свій захист життя і майно українського і білоруського населення східних областей Польщі». Насправді ж СРСР діяв згідно з радянсько-німецьким пактом про взаємний ненапад і секретними протоколами до нього («Пакт Молотова-Ріббентропа»), в яких конкретно йшлося про розподіл території Польщі. Землі, населені переважно етнічними українцями та білорусами, переходили під владу СРСР і включалися до складу УРСР та БРСР, власне ж польські землі визнавалися за Німеччиною.

Оценка материала:

5.00 / 1
Польща відповіла Росії на «визвольний похід» 17 вересня 1939 року 5.00 5 1
Політика / Світ
18.09.2021 1051
Еще материалы раздела «Світ»