НОВИНИ ДНЯ: Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негодувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.09.2021 659

У проєкті бюджету на освіту заклали більше на 17 мільярдів - на що планують витратити

У проєкті державного кошторису країни на 2022 рік видатки на освіту становитимуть майже 186 млрд грн, що на 17 млрд більше аніж нинішнього року.

Як передає Укрінформ, про це заявила очільниця підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, повідомляє сайт партії "Слуга народу".

«Проєкт бюджету на наступний рік передбачає збільшення стипендій, розвиток інклюзивної освіти, розбудову безбар’єрного простору, підвищення зарплат вчителям, створення гідних умов праці для усіх освітян та сучасних умов навчання для дітей. Це свідчить про те, що освіта залишається одним з незмінних пріоритетів для держави, а проєкт бюджету орієнтований на інвестиції в людей та майбутнє», – розповіла парламентарка.

За словами Гришиної, зокрема, видатки на стипендії для професійної та вищої освіти наступного року збільшаться на 1,1 млрд грн і складуть 4,5 млрд грн. Стипендія у професійних навчальних закладах збільшиться у 2,5 рази - до 1 250 грн. У закладах вищої освіти – у 1,5 рази, до 2000-2 500 грн.

Ще 250 млн грн передбачається виділити на розбудову 50-ти науково-практичних центрів профосвіти, що на 100 млн більше, ніж цьогоріч.

Водночас депутатка висловила думку, що суми державної підтримки дітей із особливими освітніми потребами у проєкті державного кошторису на 2022 рік – замало.

«Лише 504 млн грн закладено на надання державної підтримки дітям з особливими освітніми потребами. Цього замало на рік. Адже у поточному році вже використано близько 800 млн грн, а кількість дітей з ООП лише зростає. Тому я подаватиму пропозиції щодо збільшення цієї субвенції щонайменше до 1,3 млрд грн, як це і закладалося профільним міністерством», – сказала Гришина.

За її словами, особливостями бюджету-2022 також стали дві нові субвенції: на здорове харчування та пожежну безпеку в школах. На кожну з цих субвенцій у проєкті закладено по півтора мільярда гривень.

«Субвенція на здорове харчування передбачає закупівлю нових харчоблоків для шкіл, без яких запровадити систему здорового харчування буде просто неможливо. Друга субвенція містить повний комплекс протипожежних заходів та встановлення сучасного протипожежного обладнання для шкіл, дитячих садочків та місць відпочинку дітей», – повідомила Гришина.

Окрім того, додала депутатка, Міністерство освіти отримає 200 млн доларів США від Світового банку протягом найближчих п’яти років у рамках проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів». За угодою ці кошти у першу чергу спрямують на розбудову цифрової інфраструктури і цифрових рішень для навчальних закладів.

Як повідомляв Укрінформ, з ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні започатковано реформу шкільного харчування. У травні цього року було презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Оновлене меню розраховано на 4 тижні, включає 160 страв, серед яких традиційні українські, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні. Оновлене меню в школах почали впроваджувати з 1 вересня.

Оценка материала:

5.00 / 1
У проєкті бюджету на освіту заклали більше на 17 мільярдів - на що планують витратити 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
19.09.2021 659
Еще материалы раздела «Суспільство»