НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистіввсі новини дня
26.10.2021 597

Швидко й дешево: НБУ презентував концепцію системи миттєвих платежів

Національний банк розробив проект концепції побудови системи миттєвих платежів в Україні. Документ винесений на обговорення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Головною метою створення цієї системи є надання можливості українським користувачам здійснювати швидкі й дешеві перекази та платежі з рахунку на рахунок за допомогою зручних, сучасних та інноваційних каналів доступу та методів ініціювання платіжних операцій", - йдеться в повідомленні.

Над розробленням проекту такої концепції регулятор працював починаючи з 2020 року. Ця модель враховує результати досліджень НБУ у співпраці з міжнародними партнерами та експертами.

Зокрема, передбачається, що система матиме такі особливості:

- працюватиме 24 години на день та 365 днів на рік;
- рух коштів відбуватиметься між рахунками користувачів;
- миттєва доступність коштів отримувачем для використання (кредитування рахунку отримувача);
- ініціювання операції за допомогою мобільних застосунків;
- використання QR-коду для зручного отримання реквізитів платежу;
- використання механізму запиту на проведення платежу (request to pay).

Як зазначили в НБУ, Система миттєвих платежів - це система електронних роздрібних платежів, що обробляються в режимі реального часу, цілодобово та у якій кошти миттєво доступні для використання отримувачем.

Миттєві платежі - сучасний інноваційний тренд, до якого залучені банки та фінтех-компанії по всьому світу. Близько 80 країн світу вже розробили власні системи миттєвих платежів, зокрема деякі країни мають по дві такі системи. Ще 10 країн анонсували запровадження подібних систем.



Оценка материала:

5.00 / 1
Швидко й дешево: НБУ презентував концепцію системи миттєвих платежів 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
26.10.2021 597
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»