<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
27.10.2021 1138

Вийшла заключна серія проєкту «10 Днів незалежності України» - про Революцію Гідності

Вийшла десята серія історичного проєкту «10 Днів незалежності України» - “Революція Гідності і цінностей: як Євромайдан змінив Україну”.

Про це Укрінформу повідомили в Центрі досліджень визвольного руху.

“З моменту виходу сотень тисяч людей на українські вулиці все змінилося - студентський виступ за європейські цінності перетворився на революцію, яка триває останні 7,5 років. І Євромайдан став лише початком цієї революції. Звідки росте коріння Революції Гідності, як вона змінила країну і яке значення має для нашої держави — про це розповідається у заключній серії історичного проєкту «10 Днів незалежності України»”, - анонсують його автори.

Як зазначається, переломним моментом протестів на Майдані стала ніч на 11 грудня 2013 року. Тоді киян розбудили церковні дзвони. Вони вперше за 800 років били на сполох - як у 1240-му, коли війська монголів підступили до Києва.

Ця ніч стала першою масштабною спробою силового розгону Євромайдану. Штурм тривав близько 5 годин. На ранок «майданівцям» вдалося повністю витіснити спецпризначенців «беркуту» і бійців внутрішніх військ за периметр Майдану.

Атака була відбита без жертв і ще жевріла надія на мирний розв’язок протестів, але вона виявилася примарною.

«Починалося все, як доволі весела пригода. Хоча причини, що спонукали вийти на протест, були зовсім невтішними. 21 листопада 2013 року - у річницю Помаранчевої революції - уряд Азарова скасував підписання асоціації з Європейським Союзом. Очевидно, що на користь союзу з Росією», - розповідає історик Володимир В’ятрович.

З часом ці протести увійдуть в історію під назвою «Революція Гідності». На переконання викладача Києво-Могилянської бізнес-школи Валерія Пекара, ця революція має троїсту природу - економічну, антиколоніальну і ціннісну.

"Тоді на Майдані 2013-2014 років українська незалежність окропилася кров’ю людей, які віддали своє життя за свободу. І, на жаль, євромайданівці не стали останніми жертвами у боротьбі за українську свободу - вона переросла у відкриту війну з Росією", - констатують автори фільму.

Переглянути попередні серії проєкту можна за посиланням.

Як повідомлялося, проєкт "10 Днів Незалежності України" реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вийшла заключна серія проєкту «10 Днів незалежності України» - про Революцію Гідності 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
27.10.2021 1138
Еще материалы раздела «Суспільство»