<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп винен у кримінальній справі: чи зможе він балотуватися в президенти США  Вибори в Європарламент. Хто бере участь та яка позиція партій щодо України  Допомога Україні від Швеції: Київ отримає два літаки РЛС  Зеленський сказав, чи збільшилася мобілізація після нового закону  В Україні буде багато дощів з грозами: прогноз погоди на початок червня  Україну в останній день весни накриють грози, а літо почнеться із спеки: синоптикиня дала прогноз  Весна прощається грозовими дощами: прогноз погоди в Україні в останній день травнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
29.10.2021 484

НБУ назвав причини гальмування економіки України

У першій половині 2021 рок відновлення економіки України було дещо слабшим, ніж очікувалося. У другому півріччі 2021 року зростання економіки прискорюється завдяки сталому споживчому попиту, пожвавленню інвестицій і рекордному врожаю.

Про йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України (жовтень 2021 року).

"Проте погіршення епідемічної ситуації та високі ціни на енергоносії стримуватимуть зростання реального ВВП. За підсумками року воно становитиме 3,1%", - йдеться в документі.

Через невтішний розвиток епідемічної ситуації в базовому сценарії враховано впровадження карантину "червоних зон" тривалістю близько місяця протягом IV кварталу 2021 року. Це зробить додатковий негативний внесок у зростання річного реального ВВП у розмірі 0,2 в.п. У цілому вплив карантинних обмежень на річний ВВП 2021 року оцінено в -0,8 в.п.

З урахуванням карантинних обмежень, підвищення цін на енергоресурси та повільнішого, ніж раніше очікувалося, відновлення у першому півріччі, НБУ погіршив прогноз зростання економіки України у 2021 році з 3,8% до 3,1%.

Несприятлива ситуація на ринку енергоносіїв разом із наслідками логістичних проблем у світі обмежуватимуть випуск української промисловості та стримуватимуть темпи відновлення економіки і в наступному році. З огляду на це НБУ переглянув прогноз зростання ВВП у 2022 році з 4% до 3,8%. У 2023 році економіка зросте на 4%, йдеться у звіті.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ назвав причини гальмування економіки України 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
29.10.2021 484
Еще материалы раздела «Економіка»