<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
06.11.2021 3346

Денісова просить поліцію та СБУ розібратися, як дитина потрапила до «Миротворця»

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до Нацполіції та Служби безпеки України щодо ситуації з внесенням даних про 12-річну дівчинку в базу сайту “Миротворець”.

Про це вона повідомила у коментарі “Громадському радіо”, аудіозапис якого був викладений на Ютуб-каналі українського омбудсмана, передає Укрінформ.

За словами Денісової, неповнолітні на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей живуть у дуже важких умовах.

“І ця дівчина, якій 12 років, вона бачить той світ вже практично 8 років і зростає у цьому викривленому світі на (окупованій частині — ред.) Донбасу. Тому, на мій погляд, треба пожаліти цю дівчину, поспілкуватися з нею, якщо є така можливість. Але не вносити у “Миротворець”. Тому я написала (щодо цієї ситуації — ред.) і в СБУ, і в Національну поліцію”, - сказала вона.

Український омбудсман зауважила, що, відповідно до однієї з резолюцій Ради Безпеки ООН за 2018 рік, до дітей, які були завербовані в порушення міжнародного права, збройними силами та збройними групами, застосовується таке поняття як жертва цього конфлікту.

“Згідно з факультативним протоколом до цієї Конвенції, потрібно робити нам і органам державної влади все можливе, щоб захистити цих дітей. І відповідно до вимог статті 38 Конвенції про права дитини, Україна взяла на себе зобов'язання вживати всіх можливих заходів з метою забезпечення захисту дітей, яких торкається збройний конфлікт, та догляду за ними. Ми вважаємо неприпустимим втягування дітей у збройний конфлікт. Тож як можна жертву вносити до “Миротворця”, або до інших (подібних баз даних — ред.)?”, - зазначила Денісова.

Вона пояснила, що “Миротворець” - це неурядова організація, що цей сайт не належить до жодного органу влади, і, на її думку, “взагалі багато питань є до цього сайту”.

“Це їх думка (осіб, які займаються наповненням баз даних “Миротворця” - ред.), яку вони висловлюють таким чином, що розміщують відомості (на цьому сайті — ред.) про деяких людей. І тому ми звернули увагу і Нацполу, і СБУ, щоб вони все ж таки зробили висновки, що це саме за організація - “Миротворець”, і чому вони дозволяють собі такі не те що висловлювання, а клеймо навішувати на тих людей, яких вони туди вносять. Хто вони саме такі? Тому ми і хочемо це з'ясувати, щоб нам надали (про це — ред.) відповідь і СБУ, і Національна поліція”, - наголосила Денісова.

Окремо вона уточнила, що з Офісу Омбудсмана у Нацполіцію і СБУ написали щодо цього лише 2 листопада, і наразі відповіді від СБУ і Нацполіції щодо цих звернень ще немає, але у Офісі Омбудсмана їх очікують на наступному тижні.

За словами омбудсмана, цю дівчинку, відомості про яку внесли до бази даних “Миротворця”, потрібно просто підтримати.

“Коли на дитину, 12-річну мешканку тимчасово окупованої території України Луганщини, хтось — дуже популярний, як ми бачимо, - навішує ярлик, щодо того, що вона бере участь в антиукраїнських пропагандистських заходах, що (називає себе — ред.) прозаїком, тощо, не розібравшись, то це завдає шкоду цій дівчині і в тому числі її оточенню. Ця дівчина, вона дійсно є жертвою цієї війни безпосередньо, бо вона 8 років живе на окупованій території. І тому ми будемо — комусь подобається чи не подобається, що ми захищаємо таких людей — їх захищати, тому що вони - громадяни України”, - уточнила український омбудсман.

За даними ЗМІ, мова йде про неповнолітню мешканку окупованої Луганської області Фаїну Савенкову.

За даними сайту “Миротворець”, ця дівчина “систематично використовується російською пропагандою та терористичними організаціями в політичних провокаційних цілях з метою розпалювання ненависті до України та її громадян". Щодо неї на її картці на цьому сайті також зазначена інформація щодо її “участі в антиукраїнських пропагандистських заходах”.

За даними сайту, дівчина “називає себе прозаїком, драматургом та фантастом” і вона “насправді поширює фейкову інформацію та власні домисли; член так званого “союзу письменників ЛНР” тощо.

Водночас, на картці Савенкової на сайті станом на 5 листопада також зазначено, що дівчина - “жертва психологічного насильства та російсько-терористичної пропаганди” і що вона "використовується пропагандистами Росії (країна-агресор) в актах гуманітарної агресії проти України”.

Як повідомляв Укрінформ, 10 серпня Денісова поінформувала, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проводиться системна політика мілітаризації дітей.

Оценка материала:

5.00 / 2
Денісова просить поліцію та СБУ розібратися, як дитина потрапила до «Миротворця» 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
06.11.2021 3346
Еще материалы раздела «Суспільство»