<
НОВИНИ ДНЯ: Виробник модного одягу Hugo Boss продасть бізнес у Росії  Заплатити чи гальмувати: який штраф загрожує водію за перевищення швидкості  Коли білоруський диктатор піде "на спокій": відповідь Лукашенка  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Росія має конкретний план, як зірвати Саміт миру: Зеленський зробив заяву  Як правильно обирати банк для розміщення депозиту: на що звернути увагу  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітнявсі новини дня
12.12.2021 760

Порушення «колекторського» закону: Нацбанк застосував до п'яти фінкомпаній заходи впливу

Національний банк застосував до п'яти фінансових установ заходи впливу за порушення вимог стосовно етичної поведінки під час урегулювання простроченої заборгованості.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Національний банк України виявив факти порушення вимог законодавства України щодо взаємодії зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості з боку п’яти установ: ТОВ “ФК “Преміум актив”, ТОВ “ФК “Є гроші ком”, ТОВ “Маніфою”, ТОВ “ФК “Верона”, ТОВ “Смартівей Юкрейн”. Йдеться про порушення цими компаніями вимог щодо етичної поведінки, які встановлені статтею 25 Закону України “Про споживче кредитування”, - йдеться в повідомленні.

До ТОВ “ФК “Преміум актив” Національний банк вже тричі протягом року застосовував заходи впливу у вигляді штрафів за порушення вимог щодо етичної поведінки. Проте компанія вчинила аналогічне порушення, що є систематичним. Тому до ТОВ “ФК “Преміум актив” регулятор застосував захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензії. Систематичність порушень та обсяг звернень громадян вплинули на застосування саме такого заходу впливу.

До ТОВ “ФК “Є гроші ком” та ТОВ “Маніфою” Національний банк застосував заходи впливу у вигляді накладення штрафів у розмірі 102 тис. грн до кожної установи за порушення вимог щодо етичної поведінки. Систематичність та обсяг звернень громадян вплинули на застосування максимально передбачених штрафів.

До ТОВ “ФК “Верона” та ТОВ “Смартівей Юкрейн” Національний банк застосував заходи впливу у вигляді накладення штрафів у мінімальному розмірі 51 тис. грн до кожної фінансової установи за порушення вимог щодо етичної поведінки. Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 10 грудня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості" № 1349-ІХ, який парламент підтримав 19 березня 2021 року.

Закон, який опублікований у газеті "Голос України" 13 квітня 2021 року, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності (14 липня), крім окремих пунктів. Документ покликаний захистити боржників від дій недобросовісних колекторів.

Згідно із законом, НБУ отримав повноваження контролювати додержання банками, іншими фінансовими установами та колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Оценка материала:

5.00 / 1
Порушення «колекторського» закону: Нацбанк застосував до п'яти фінкомпаній заходи впливу 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
12.12.2021 760
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»