<
НОВИНИ ДНЯ: Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Як зміниться чисельність населення в Україні після війни: демографка шокувала прогнозом  З якими хворобами не можуть мобілізувати під час війни: повний перелік  Боротьба за оборону: як Україна будує найпотужніші в історії захисні споруди від Росії  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  В Росії пригрозили ЄС "жорсткою відповіддю" на вилучення заморожених активіввсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.12.2021 1487

Кожен третій українець готовий чинити збройний опір росіянам

Чинити збройний опір російським інтервентам готовий кожен третій українець (33,3%), ще 21,7% готові опиратися шляхом участі в акціях громадянського опору.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 3-11 грудня 2021 року.

«У грудні 2021 року КМІС в рамках «Омнібусу» ставив респондентам запитання: «У разі здійснення збройної інтервенції з боку Росії у Ваше місто чи село, чи вдалися б Ви до якихось дій, і якщо «так», то яких саме?». Загалом, результати опитування засвідчують, що українці чинитимуть опір російським інтервентам», – йдеться у повідомленні.

Так, за даними опитування, у цілому, кожен третій респондент – 33,3% – готовий чинити збройний опір. Готові опиратися шляхом участі в акціях громадянського опору – 21,7%. Загалом, одним або іншим способом чинити опір готові 50,2% українців. Серед інших опцій – виїхали б у більш безпечний регіон – 14,8%, виїхали б за кордон – 9,3%, нічого б не робили – 18,6%. Ще 12,1% не визначилися із відповіддю, а 1,1% відмовилися відповісти на запитання.

У регіональному вимірі готовність чинити опір варіює від 60,5% на заході до 37,2% на сході. Готовність чинити збройний опір – від 39,7% на заході до 25,6% на сході.

Як зазначається, у вересні 2015 року КМІС проводив на замовлення громадської організації «Центр стратегічних досліджень» та «Агенції ненасильницьких рішень» опитування громадської думки жителів України щодо методів опору інтервентам/окупантам (з результатами можна ознайомитися за посиланням). Зокрема, респондентам ставилося запитання «Яким діям Ви б надали перевагу в умовах іноземної збройної інтервенції у Ваше місто чи село?». За результатами опитування, 23,8% респондентів відповіли, що будуть чинити збройний опір, 28,6% – опиратися шляхом участі в акціях громадянського опору – таких, як демонстрації, протести, марші, бойкоти, страйки, громадянська непокора. Загалом, одним або іншим способом чинили б опір 52,4% респондентів.

При цьому чоловіки більшою мірою готові чинити опір: серед них 68% готові чинити опір, в т.ч. 58% готові до збройного опору, а 17% – до участі в громадянському опорі. Серед жінок 36% готові чинити опір, з яких 13% готові збройно чинити опір, 25,5% – шляхом участі в акціях громадянського опору. За віком найбільше готові чинити опір респонденти у віці 40-59 років.

КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2000 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% – для показників, близьких до 50%; 2,1% – для показників, близьких до 25%; 1,5% – для показників, близьких до 10%; 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Оценка материала:

5.00 / 1
Кожен третій українець готовий чинити збройний опір росіянам 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.12.2021 1487
Еще материалы раздела «Суспільство»