<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.06.2022 7066

Артефакти і скарби: вчені розповіли, що заховано в давніх пірамідах майя

Стародавні майя збудували сотні пірамід на території сучасної Мексики та деяких інших країн Центральної Америки. В основному ці піраміди були побудовані в період із 1000 по 1500 роки нашої ери.

9be8ed7e8e4f454375c874d02d6d6269_14.06.22

Ці споруди мали різний функціонал, а також усередину цих пірамід майя вміщували різноманітні артефакти.

Про це повідомляє Live Science. Пише ТСН. 

Під час досліджень пірамід майя вчені виявили, що ці вони використовувалися як місце для релігійних ритуалів, а також були місцем для поховання правителів та інших знатних осіб. Всередині пірамід можна знайти безліч артефактів, які розповідають про життя майя, а також скарби.

Але найцікавіше, що піраміди іноді приховують інший об'єкт — піраміду менших розмірів. Наприклад, це стосується піраміди Кукулькана, яка розташована серед руїн стародавнього міста майя — Чичен-Іца, що на півострові Юкатан на території сучасної Мексики.

Часто в таких гробницях учені знаходили різноманітні скарби. Але особливо виділялися вироби з нефриту, який любили використовувати майя. Наприклад, із нефриту робили прикраси та навіть похоронні маски. Одним із найвідоміших виробів із нефриту є кам'яний трон у вигляді ягуара, який був інкрустований саме нефритом. Цей трон виявили археологи в піраміді Кукулькана.

"Для майя нефрит мав велике значення. Це був не просто дорогоцінний і гарний мінерал, він був важливим символом для майя. Його асоціювали із самим життям і владою. Нефрит часто використовували в похоронних обрядах, а також під час проведення ритуальних церемоній спілкування з богами", — сказав Карл Таубе з Каліфорнійського університету в Ріверсайді.

Оценка материала:

5.00 / 2
Артефакти і скарби: вчені розповіли, що заховано в давніх пірамідах майя 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
15.06.2022 7066
Еще материалы раздела «Суспільство»