<
НОВИНИ ДНЯ: Необхідність продовжувати "СВО", умови переговорів та стратегічна поразка РФ: головні тези з інтерв'ю Лаврова російським пропагандистам  Україна здатна досягати потрібних цілей в тилу РФ зброєю власного виробництва – ISW  Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйцявсі новини дня
18.02.2023 546

Чи чекати в Україні дефіциту ліків

Деякі українці також могли зіткнутися з відсутністю потрібних препаратів.

Про це пише «Соціальна інформаційна платформа».

Голова Всеукраїнського об’єднання «Фармрада» Олена Пруднікова розповіла, що у світі сьогодні спостерігається дефіцит субстанцій для виробництва лікарських засобів. В Україні до того ж триває війна, що ще більше ускладнює ситуацію. За її словами, владі та МОЗ вдалося дещо покращити та вдосконалити дистриб’юторські маршрути й логістику, але цього недостатньо. Крім того є й інші труднощі. Наприклад, скоротилася кількість аптек в Україні: з 20 тисяч до 16 тисяч. Причому великі мережі витісняють фізичних осіб-підприємців.

«Також під час військових дій було зруйновано багато складів дистриб’юторів. Це призвело до втрати останніми величезних коштів. Адже дистриб’ютори відвантажували ліки в мережі з відстроченням платежу. Мережі не повернули кошти дистриб’юторам, а ті у свою чергу не повернули кошти виробникам, які тепер не можуть закуповувати субстанції. Щодо іноземних виробників… Якщо в якійсь країні скорочується кількість закупівель лікарських засобів, то іноземним виробникам ця країна стає менш привабливою й вони менше постачають ліків», — розповіла вона.

Обсяги лікарських засобів минулого року в Україні справді впали. За даними аналітичного агентства Proxima Research, порівняно з 2021 роком роздрібний фармринок продемонстрував зменшення обсягів продажу на 29 %. Причин кілька. Це масовий виїзд українців за кордон, зниження купівельної спроможності населення з одночасним підвищенням цін на лікарські засоби, які у 2022 році подорожчали на 18,7 %. Водночас дієтичні добавки та медичні вироби подорожчали на 33,1 % та 50,9 % відповідно.

Крім того, за словами Олени Пруднікової, в Україну завозиться дуже багато медикаментів за гуманітарною допомогою, що зменшує попит держави та домогосподарств на купівлю іноземних лікарських засобів, та також знизило інтерес іноземних виробників до українського фармринку. Усе вищесказане призвело до нестачі низки лікарських засобів, у тому числі протизастудних.

Іншою важливою причиною дефіциту ліків є труднощі, з якими зіткнувся уряд і, зокрема, МОЗ України. Як зазначив голова комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, за минулий рік не вдалося придбати 5,5 % ліків (35 найменувань препаратів) від загального плану централізованих закупівель на рік.

Також, за даними благодійного фонду «Пацієнти України», в умовах війни поставити в Україну вдалося трохи більше як 24 % препаратів. Водночас експерти фонду зазначають, що ситуація з наявністю ліків за більшістю напрямів поки не є критичною, оскільки на складах та в лікарнях зберігаються залишки більшості препаратів. Хоча є дефіцит деяких ліків. Зокрема, бракує таких препаратів від онкології, як «Капецитабін», «Паклітаксел», «Летрозол», «Кислота золедронова».

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи чекати в Україні дефіциту ліків 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
18.02.2023 546
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»