<
НОВИНИ ДНЯ: Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  Уряд Британії занепокоєний через злочинну діяльність російських шпигунів  Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США  Що додати до паски щоб вона довго не черствіла, як її зберігти свіжою  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  У Харкові змінять назву двом станціям метро  ЗМІ опублікували мирний договір між Україною та РФ, узгоджений на початку 2022 рокувсі новини дня
Бізнес
Технології
17.06.2023 617

На супутнику Сатурна виявили важливий для життя елемент

Космічний апарат "Кассіні" досліджував кристалики води, які викинуло "гейзером" з внутрішнього океану Енцелада — одного із супутників Сатурна.

1e4adeb98312b56050f691f6e0f4bf4f_17.06.23

Міжнародна група вчених виявила, що у внутрішньому океані крижаного супутника Сатурна Енцелада міститься фосфор – важливий хімічний елемент для життя. Пише ТСН. 

Про це повідомляють на сайті NASA з посиланням на опубліковане в журналі Nature дослідження науковців.

Дані для цього дослідження науковці збирали в 2004-2017 роках, коли космічний апарат "Кассіні" вийшов на орбіту Сатурна, щоб вивчати планету, її кільця та супутники. Енцелад є шостим за величиною природним супутником цієї планети-гіганта. Його внутрішній океан, який відкрили та дослідили вчені, займає приблизну одну сьому його площі.

Під час дослідження кристаликів води, які викинуло кріовулканічним шлейфом з Енцелада, учені виявили, що в його океанській воді містяться іони натрію, калію, хлору, гідрокарбонату, карбонату та фосфору, визначивши її лужний рН  - 3,11.

Фосфор є найменш поширеним з основних елементів, необхідних для біологічних процесів. Раніше його не виявляли в океанах за межами Землі.

Цей елемент є будівельним блоком для ДНК, яка утворює хромосоми та несе генетичну інформацію, він присутній у кістках ссавців, клітинних мембранах і планктоні, що живе в океані. Фосфор також є основною частиною молекул, що несуть енергію, присутніх у всьому живому на Землі. Без нього життя було б неможливим.

“Раніше ми виявили, що океан Енцелада багатий різними органічними сполуками. Але тепер цей новий результат показує чітку хімічну ознаку значної кількості солей фосфору всередині крижаних частинок, викинутих у космос шлейфом [супутника Енцелада]. Це перший випадок, коли цей важливий елемент був виявлений в океані за межами Землі”, — сказав Френк Постберг, планетолог з Вільного університету Берліна, який очолив нове дослідження.

Багатий асортимент мінералів і складних органічних сполук на Енцеладі може стати інгредієнтами для амінокислот, які пов’язані з життям.

Водночас вчені наголошують, що наявність фосфору, складних органічних сполук, води та інших фундаментальних будівельних блоків життя є лише доказом того, що існує місце, схоже на Землю за умовами.

Нагадаємо, в найближчій до нас ділянці космосу, на відстані 90 світлових років від нашої планети, вчені виявили нову екзопланету, характеристики якої дуже схожі на параметри Землі.

Оценка материала:

5.00 / 2
На супутнику Сатурна виявили важливий для життя елемент 5.00 5 2
Бізнес / Технології
17.06.2023 617
Еще материалы раздела «Технології»