<
НОВИНИ ДНЯ: Оладки з яблуками: простий рецепт  Коли Радониця 2024 року: історія, звичаї та народні прикмети  Не розслабляйтесь. Птуха попередила, що в Україну йдуть заморозки, і назвала дні, коли температура буде найнижчою  "Не зможемо чекати". Шольц закликав Європу посилити ППО України з наявних запасів  Запечений сир "Камамбер" з багетом: рецепт для гарної вечері  В Україні прогнозують дощі із грозами та шквальний вітер  В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Українувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.06.2023 590

У Помпеях виявлено давньоримське зображення "предка піци"

Ця знахідка стала першим доказом того, що давні римляни їли щось на кшталт піци.

a8fd906b537bc4e38db170cee3783b70_29.06.23

На розкопках давньоримського міста Помпеї знайшли настнний розпис, на якому зображено страву, зовні дуже схожу на сучасну піцу. Пише ТСН. 

Про це повідомляє ANSA.

Зображення знайшли під час розкопок кам'яного багатоповерхового житлового будинку у Помпеях. Він розташований в атріумі резиденції, поряд із якою була пекарня. Поблизу знайшли три скелети людей, які загинули під час виверження Везувію.

Страва виглядає як круглий коржик, поряд з яким стоїть кубок з червоним вином і лежить гранат з фініками. І хоча ключові інгредієнти, такі як помідори, ще не були привезені до Італії, форма коржика надзвичайно схожа на сучасну піцу.

Піца — одна з найбільш популярних страв нашої епохи, але, незважаючи на це, її коріння довго залишалося незрозумілим.

Слово "піца" вперше з'явилося в латинському тексті з центрального італійського міста Гаета, що тоді ще входило до складу Візантійської імперії, в 997 р. н. е. Можливо, слово походить від того ж кореня, що й грецьке "піта" (πίσσα). Сама πίσσα у греків, ймовірно, з'явилися зі Сходу. Сирні коржики з додаванням фініків вживали в їжу воїни Персії ще в V столітті до нашої ери.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Помпеях виявлено давньоримське зображення "предка піци" 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.06.2023 590
Еще материалы раздела «Суспільство»