<
НОВИНИ ДНЯ: Коли День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві факти  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  У Зеленського про обмеження для чоловіків за кордоном: дистанційних документів не буде  Вівсяно-картопляні котлети: рецепт пісної страви  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізаціївсі новини дня
Бізнес
Технології
15.10.2023 848

Загадкове “ядро давньої планети”: апарат NASA полетів досліджувати залізний астероїд

Американський зонд залишиться на орбіті астероїда Психея трохи більше двох років, щоб вивчити його, перебуваючи на різних висотах.

a4baaa24ce707562dbee129c9a3220e6_15.10.23

У п'ятницю, 13 жовтня, аерокосмічне агентство NASA запустило місію до далекого, ніколи не досліджуваного металевого астероїда Психея, який, на думку вчених, може бути частиною ядра давнього небесного тіла. Пише ТСН. 

Про це повідомили на сайті NASA.

Запуск потужної важкої ракети Falcon Heavy компанії SpaceX, яка несе зонд NASA, відбувся заплановано о 10:19 за місцевим часом (14:19 GMT) з Космічного центру Кеннеді у Флориді.

"Апарат рухається по номінальній траєкторії", — сказав коментатор під час прямої трансляції NASA через кілька хвилин після запуску.

"Люди вже "побували" на небесних тілах, складених зі скель, льоду чи газів. Але тепер ми вперше відвідаємо світ, який має металеву поверхню", - сказала на пресконференції Лінді Елкінс-Тантон, науковий координатор місії.

Подорож буде довгою, оскільки Психея розташована у зовнішній частині Поясу астероїдів, між орбітами планет Марс і Юпітер. Таким чином, зонд NASA пройде відстань приблизно в 3,5 мільярда кілометрів, щоб дістатися туди, з очікуваною датою прибуття влітку 2029 року.

Що відомо про Психею

Завдяки світлу, відбитому від його поверхні, вчені вже знають, що астероїд Психея дуже щільний і що він складається з металу, а також іншої матерії - ймовірно, каменів.

Вчені вважають, що Психея, довжина якої перевищує 200 кілометрів, могла бути частиною ядра стародавнього небесного тіла, поверхня якого була розтерта в порошок від ударів астероїдів.

"Планети Земля, Марс, Венера і Меркурій мають металеве ядро. Але ми ніколи не зможемо побачити ці ядра, вони знаходяться в дуже гарячих і глибоких областях", - сказала Лінді Елкінс-Тантон. Таким чином, місія до Психеї є "нашим єдиним способом побачити ядро".

Американський зонд залишиться на орбіті астероїда Психея трохи більше двох років, щоб вивчити його, перебуваючи на різних висотах.

Апарат використовуватиме три наукових прилади: мультиспектральні зображення для фотографування, спектрометри для визначення складу та магнітометри для вимірювання магнітного поля.

Випробування нових технологій

Для переміщення в космосі зонд використовуватиме двигуни на ефекті Холла, вперше для міжпланетної подорожі.

"Ці двигуни використовують електроенергію, яку забезпечують сонячні панелі зонда, для отримання іонів благородного газу (ксенону), які потім прискорюються, коли вони проходять через електричне поле. Потім вони викидаються з дуже високою швидкістю, у п'ять разів швидшою, ніж паливо, яке виходить із класичної ракети", - сказав Девід О, інженер з NASA.

Ця технологія створює необхідне прискорення для руху.

Місія Psyche також випробовує систему лазерного зв'язку, яка має дозволити передачу більшої кількості даних, ніж радіозв'язок.

Нагадаємо, перші дослідження зразків із астероїда Бенну віком 4,5 мільярда років, зібраних в космосі та доставлених на Землю апаратом NASA, виявили високий вміст вуглецю та води. Ця знахідка може вказувати на те, що саме такі космічні камені принесли на нашу планету “будівельні блоки” для зародження життя на Землі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Загадкове “ядро давньої планети”: апарат NASA полетів досліджувати залізний астероїд 5.00 5 1
Бізнес / Технології
15.10.2023 848
Еще материалы раздела «Технології»