<
НОВИНИ ДНЯ: Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало список  Ходжес оцінив шанси України провести контрнаступ цього року  В Україні на вихідних вдень до 24° тепла, на півночі та сході - нічні заморозкивсі новини дня
Політика
Світ
21.10.2023 421

"Путін стратегічно програв": Маломуж – про ATACMS для України

ATACMS здатні вражати конкретні стратегічні цілі ворога без можливості збити ці ракети. Це має великий і військовий, і моральний ефект.

c4558def61b9866341df59404d9285fb_21.10.23

Завдяки переданим ракетам ATACMS Україна тепер здатна вражати стратегічні цілі російських військ. А ще це означає стратегічний програш президента РФ Володимира Путіна в цій ситуації.  Пише ТСН. 

Про це екскерівник Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж розповів у інтерв'ю OBOZ.UA.

Ефект від передавання ATACMS Україні

Маломуж зазначив, що перші постачання далекобійних ракет ATACMS продемонстрували – США виконують зобов’язання перед Україною та не бояться Росії. Зберігається стратегічний курс Сполучених Штатів на підтримку та забезпечення озброєнням України.

"Застосування цих ракет по аеродромах у Бердянську та Луганську показало дуже велику ефективність не лише у плані завдавання конкретних ударів. Найголовніше, що система захисту аеродромів, як і інших стратегічних військових об'єктів, не працює проти ATACMS", – звернув увагу генерал.

"Конкретні цілі противника уражаються без можливості їх збити. Це має великий і моральний, і військовий ефект, оскільки вражаються вже стратегічні цілі – аеродроми", – пояснив Маломуж.

Які цілі ЗСУ вражатимуть ракетами ATACMS

Він розповів, що у перспективі ЗСУ зможуть уражати ракетами ATACMS російські пускові об'єкти, наприклад, на території окупованого Криму. Там розміщені два потужні комплекси з яких ворог запускає дрони "Шахед", пускові установки ракет "Онікс", великі склади боєприпасів та нафтобази.

"Це ті стратегічні об'єкти, які саме зараз забезпечують армію та завдають ударів по нашій території. Можливо, у цьому списку будуть і військові кораблі", – припустив ексочільник української СЗР.

Він уточнив, що уражатися будуть вибіркові, але дуже важливі цілі російських загарбників. Знищення цих цілей безпосередньо підриватиме бойову складову і резерви окупантів, зокрема стратегічні.

Чи буде атакований Кримський міст

Генерал повідомив, що Кримський міст поки що не перебуває в зоні досяжності ракет ATACMS. Адже США поки що передають не найбільш далекобійні ракети – до 165 км.

"Але ми вже маємо інші засоби. Це Storm Shadow, Scalp та наші ракети, надводні, підводні дрони та інші засоби діяльності спецслужб. П’ять-шість видів придушення Кримського мосту ми маємо", – звернув увагу Маломуж.

Що тепер змушена буде робити Росія

"Тепер Росія остерігатиметься розміщувати свої аеродроми та пускові установки в зоні дії ATACMS і переміщатиме їх на територію РФ, де ми, згідно із зобов'язаннями, не будемо застосовувати ці ракети", – розповів Маломуж.

Він зазначив, що росіяни будуть змушені переміщувати свої літаки та гелікоптери, склади боєприпасів, усю систему захисту: "Це дуже велика робота та суттєве збільшення логістики та часу прильоту. За лічені хвилини ракети на фронт долітати вже не будуть. Плюс ми можемо виявляти ці цілі у повітрі".

ATACMS для України – сигнал Німеччині

Український генерал назвав ще один важливий момент у передаванні Україні ракет ATACMS – це сигнал Німеччині. Адже відомо, як німецький канцлер Олаф Шольц постійно чекає, поки те чи інше озброєння Україні передадуть США, і лише тоді сам починає таке постачання.

"На нас чекає і чергова, потужніша партія ATACMS, і постачання ракет Taurus, які створюватимуть стратегічний фронт. Тоді можна буде вражати всі засоби – і на полі бою, і в Криму, і на інших окупованих територіях", – прогнозує Маломуж.

За його оцінками, росіяни, можливо вже не зможуть обстрілювати такі міста, як Суми, Харків, Запоріжжя, Херсон, адже у всіх регіонах буде побудована потужна система придушення.

Путін стратегічно програв

"Є й політична складова. Путін у цій ситуації стратегічно програв. Його погрози, його шантаж не спрацювали. Це показує його слабкість як стратега і як агресора, який намагається диктувати умови світу", – переконаний ексочільник СЗР.

До слова, президент РФ Володимир Путін був дуже невдоволений, що Україна отримала ATACMS. Він назвав це "помилкою США" та почав переконувати, що ефекту начебто не буде.

Водночас голова МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що США постачатимуть Україні ракети ATACMS на постійній основі.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Путін стратегічно програв": Маломуж – про ATACMS для України 5.00 5 2
Політика / Світ
21.10.2023 421
Еще материалы раздела «Світ»