<
НОВИНИ ДНЯ: Байден назвав рішення Верховного суду щодо імунітету Трампа "небезпечним прецедентом"  Знайдено 44000–річного вовка, що чудово зберігся: в його шлунку можуть бути доісторичні віруси  Лукашенко видав чергову маячню про "бездітних політиків" на Заході, яким "нікому передати ген ненависті"  Вчені назвали дуже корисну звичку з віком: кому щодня потрібно їсти одну популярну страву  Супутники Юпітера та Сатурна вкриті придатними для життя океанами  Світовий банк перевів Україну до групи країн з доходами вищими за середні  НАТО розробляє план захисту військової допомоги Україні від "Трампа" – WSJвсі новини дня
Політика
Європа
09.11.2023 322

Чи може війна і корупція завадити Україні вступити до ЄС: що каже Єврокомісія

Продовження антикорупційних реформ в Україні дозволило Європейській комісії у своєму звіті рекомендувати початок офіційних переговорів щодо вступу країни до ЄС. Бойові дії через вторгнення РФ не завадять цьому процесу.

gettyimages_1233089458_id74505_1300x893_1_650x410_09.11.23

Про це передає РБК-Україна з посиланням на трансляцію виступу глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн із щорічним звітом ЄК щодо розширення.

"Ми вражені прогресом України. Вже десять років. З початку ще протестів на Майдані Україна чітко вказувала на своє бажання доєднатися до Євросоюзу і вона дійсно боролася за це", - зазначила вона.

За словами фон дер Ляйєн, також Україна "повсякденно працює" над реформами для вступу до Європейського союзу.

"Щодо корупції та відмивання грошей, посилання та проведення цих реформ, які були проведені за останні місяці, ми бачимо, що у відповідному напрямку рухається Україна і відповідно законів. І оця правильність напрямку вже надає можливість запропонувати початок переговорів", - пояснила голова Єврокомісії.

При цьому вона наголосила, що до початку офіційних переговорів Україна має "продовжувати цей рух".

"Це є чітким сигналом підтримки України з боку ЄС", - резюмувала фон дер Ляйєн.

Щодо ситуації з відбиттям Силами оборони України широкомасштабної військової агресії РФ, то, як зауважила голова ЕК, наша країна тим самим захищає й інші держави Євросоюзу.

"Ціллю Росії було стерти Україну з мапи світу. Якби Росія мала в цьому успіх, то можете собі уявити, які б це наслідки мало для нашої безпеки. Дуже добре, що стратегічну ціль Росія не виконала. І Україна як нація, як країна сильніша, ніж будь-коли перед цим", - сказала вона.

Фон дер Ляйєн в цьому контексті відзначила, що це також показує, наскільки важливо є стабілізувати українську демократію та "стояти поруч з Україною з підтримкою".

"І забезпечити, щоб вона подолала цю повномасштабну агресію, яку розв'язала РФ. Якщо ширше розглядати, то це вирішальні часи. Країни мають робити вибір і дуже чітко сказати який бік вони обирають. І це дуже чітко зрозуміло, коли ви приїжджаєте в ту країну, яка буде приєднуватися до ЄС, про які ми сьогодні говоримо. Вони висловили дуже чітке бажання приєднатися до ЄС, але деякі країни хочуть втрутитися в цей процес", - наголосила голова Єврокомісії.

Що передувало

Сьогодні, 8 листопада, Європейська комісія опублікувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на шляху приєднання до ЄС. У ньому вона рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни до Євросоюзу.

Додамо, що перед цим в пресі з'явилися повідомлення про те, що Україна виконала чотири з семи рекомендацій, які необхідні для початку переговорів щодо вступу нашої країни до ЄС - виконаними вважаються:

  1. реформа Конституційного суду;
  2. продовження судової реформи;
  3. боротьба з відмиванням коштів;
  4. узгодження аудіовізуального законодавства з європейським.

При цьому Україні ще слід впровадити:

  1. антикорупційну реформу, включаючи призначення керівника САП;
  2. здійснення антиолігархічного закону;
  3. погодження змін законодавства про нацменшини.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи може війна і корупція завадити Україні вступити до ЄС: що каже Єврокомісія 5.00 5 2
Політика / Європа
09.11.2023 322
Еще материалы раздела «Європа»