<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт салату з пекінської капусти з курячим філе та сиром  Пошуки інопланетного життя: Європейське космічне агентство обрало ціль наступної місії  Зеленський анонсував другий саміт миру: коли відбудеться  Зеленський назвав два шляхи тиску на РФ для закінчення війни  Як приготувати оладки з цукіні та пармезаном без борошна: рецепт від Савви Лібкіна  Коли цього року Маковія в Україні: Медовий Спас будемо святкувати за новим календарем  Cиноптики розповіли, якою буде погода в Україні 17-21 червня всі новини дня
Політика
Україна
04.12.2023 367

Виробники зброї не встигають за попитом - SIPRI

За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), попри зростання обсягів замовлень зброї на тлі російсько-української війни сумарний виторг найбільших виробників озброєнь у 2022 році знизився, як порівняти з попереднім роком.

Про це йдеться у пресрелізі SIPRI.

«Доходи від продажу озброєння та військових послуг 100 найбільшими компаніями в галузі склали 597 мільярдів доларів США у 2022 році, що на 3,5% менше, ніж у 2021 році в реальному вираженні, навіть попри різке зростання попиту», - заявили в Інституті.

Таке зменшення стало результатом падіння доходів від продажу зброї серед великих компаній у Сполучених Штатах. При цьому доходи виробників зброї суттєво зросли в Азії, Океанії та на Близькому Сході.

Згідно з оцінкою SIPRI, невиконані замовлення та різке зростання кількості нових контрактів свідчать про те, що глобальні доходи від зброї можуть значно зрости в найближчі декілька років.

Зазначається, що доходи від виробництва зброї 26 компаній з топ-100, розташованих у Європі, зросли на 0,9% до 121 мільярда доларів США у 2022 році.

«Війна в Україні створила попит на техніку, придатну для війни на виснаження, як-от боєприпаси та бронетехніку. Доходи багатьох європейських виробників такої зброї зросли. Сюди входили компанії з Німеччини, Норвегії та Польщі. Наприклад, польська PGZ збільшила свої доходи від зброї на 14%, скориставшись програмою прискореної військової модернізації, яку проводить країна», — сказав дослідник програми Military Expenditure and Arms Production Programme у SIPRI Лоренцо Скараццато.

Оценка материала:

5.00 / 1
Виробники зброї не встигають за попитом - SIPRI 5.00 5 1
Політика / Україна
04.12.2023 367
Еще материалы раздела «Україна»