<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Політика
Світ
24.12.2023 329

Надії під кригу. Росії не вистачає арктичних танкерів для постачання газу

У Росії сподіваються, що постачання зрідженого природного газу (ЗПГ) допоможуть компенсувати зниження експорту трубопровідного газу до Європи. Але санкції та нестача газових танкерів ускладнюють реалізацію цих планів.

_tanker_lng_regasification_vessel_gettyimages_1076538598_281e56b74e85376c694985c51ebce028_650x410_24.12.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Росія хоче збільшити свою частку на ринку ЗПГ до 20% до 2030 року з нинішніх 8% . Однак через санкції у Росії є проблеми з реалізацією цих планів.

"Арктик СПГ-2" - це проект з виробництва СПГ на Гиданському півострові. Він включає три лінії потужністю 6,6 млн тонн на рік кожна, що в сумі становить 19,8 млн тонн на рік. Також проект передбачає виробництво 1,6 млн. тонн стабільного газового конденсату на рік.

За даними компанії "Новатек", будівництво проекту мало бути завершено до кінця 2023 року, а перші танкери ЗПГ мали вийти в море в першому кварталі 2024 року. Однак джерела в галузі повідомляють, що комерційні постачання ЗПГ за проектом тепер очікуються не раніше, ніж другий квартал 2024 року.

Росія розглядає можливість використання Північного морського шляху для доставки вантажів до Азії. Цей маршрут може скоротити час доставки на 40% порівняно із Суецьким каналом. Але доставка через товстий лід і морози створює серйозні проблеми.

Танкери льодового класу

Танкери льодового класу мають посилені конструкції, здатні витримувати тиск льоду. Вони також мають посилені гребні гвинти для підвищення маневреності у складних льодових умовах. На цей час побудовано лише три танкери льодового класу, які підходять для проекту "Арктик СПГ-2": "Олексій Косигін", "Петро Столипін" та "Сергій Вітте".

Російська верф "Зірка" побудує для проекту "Арктик СПГ-2" 15 танкерів льодового класу Arc7, здатних пробивати лід завтовшки 2 метри. Ще шість танкерів Arc7 мала побудувати південнокорейська компанія Hanwha Ocean, але три з них, замовлені російською компанією "Совкомфлот", були скасовані через санкції проти Росії.

Андрій Клепач, головний економіст державного кредитора ВЕБ, заявив на газовому форумі минулого тижня, що в Росії, швидше за все, потрібна інфраструктура буде готова лише після 2030 року.

"Думаю, йдеться не тільки про криголам, а й про газовози льодового класу - таких судів поки що немає", - сказав Андрій Клепач, головний економіст державного кредитора ВЕБ

У "Совкомфлоті" заявили, що терміни будівництва газовозів для "Арктік СПГ 2" відкладено на рік і суди з'являться лише у 2024 році.

Санкції США проти "Арктика ЗПГ-2"

Проект "Арктик СПГ-2" потрапив під санкції США 2 листопада 2023 року.

Раніше ми писали, що за інформацією Reuters, дві китайські нафтові компанії попросили США дозволити їм брати участь у російському проекті "Арктик СПГ-2", який перебуває під санкціями.

Також ми писали, що постачання газу з російського проекту "Арктик СПГ-2" відкладено через санкції США. Компанія-оператор проекту оголосила про форс-мажорні обставини.

Оценка материала:

5.00 / 1
Надії під кригу. Росії не вистачає арктичних танкерів для постачання газу 5.00 5 1
Політика / Світ
24.12.2023 329
Еще материалы раздела «Світ»