<
НОВИНИ ДНЯ: Байдена закликали врегулювати використання криптовалюти для обходу санкцій  Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками  В Україні 30 квiтня вдень до 25° тепла, без опадів  Частина України заллє дощами на Великдень: прогноз погоди на тиждень  Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву  Як Україна буде захищати F-16 на аеродромах: відповідь Повітряних силвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.01.2024 219

Україна найчастіше є жертвою дезінформації та фейків, − звіт Європейської служби зовнішніх справ

Україна залишається країною, яка найчастіше стає жертвою дезінформації та фейків.

Про це йдеться у другому звіті Європейської служби зовнішніх справ “Маніпулювання іноземною інформацією і загроза втручання”.

Готуючи документ, аналітики перевірили 750 інцидентів у період з грудня 2022 року до листопада 2023-го.

У звіті йдеться, що Європейський Союз вжив санкції проти ключових ЗМІ, контрольованих Кремлем, за їхню участь у підтримці російської агресивної війни проти України. Однак для розв'язання проблеми дезінформації для підриву стабільності та безпеки країни, а також для зменшення підтримки України, потрібні подальші контрзаходи, зазначив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Росія і Китай навмисно маніпулюють публічними дискусіями на багатьох каналах і платформах. Мотиви варіюються від дестабілізації та розколу суспільств до підриву демократичних інститутів або навіть просто заради економічної вигоди.

З 480 зафіксованих випадків зовнішнього маніпулювання інформацією та втручання найчастіше мішенню була Україна – 160 випадків.

США були мішенню 58 із цих випадків, Польща – 33, Німеччина – 31, Франція – 25, Сербія – 23.

Серед організацій, найчастіше об’єктами атак були ЄС (19% випадків, спрямованих на організації, за винятком атак на окремі інституції ЄС), НАТО (15%), Збройні Сили України (14%), ООН (3%), а також різні медіаорганізації, такі як Euronews (3%), Reuters (2%), Deutsche Welle (2%) або New York Times (2%).

Для дезінформації найчастіше використовувалися месенджер Telegram і соцплатформа X, але стороннє втручання спостерігалося практично на всіх інших платформах. Водночас зловмисники за замовчуванням використовували міжплатформну координацію.

Оценка материала:

5.00 / 2
Україна найчастіше є жертвою дезінформації та фейків, − звіт Європейської служби зовнішніх справ 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
25.01.2024 219
Еще материалы раздела «Суспільство»