НОВИНИ ДНЯ: Ідеальний рецепт на Новий рік 2025: як засолити будь-яку рибу за 15 хвилин  Перші дослідження ґрунту з темного боку Місяця розкрили нові факти  Удари ЗСУ вглиб Росії: експерт назвав цілі ракет ATACMS  Бойові дії в Україні можуть припинитися 2025-го: деталі від The Economist  Як приготувати найніжніші та найсоковитіші відбивні: допоможе цей секретний інгредієнт  Коли Андрія Первозванного 2024 року: святкуємо за новим календарем, історія, традиції  Буде "особливість": синоптикиня розповіла, на яку погоду чекати в п'ятницю в Українівсі новини дня
 Мария Бондарь 19.12.2012 4192

Їстівне — неїстівне: чим органічні продукти харчування відрізняються від звичайних

Апологети ідеї органічного харчування наполягають, що купівля таких продуктів — інвестиція у зміцнення власного здоров'я. Загалом їхні твердження мають сенс.

«Існують ферми з безстресовим утриманням корів. Їм роблять масаж, спа-процедури, вмикають джакузі, показують мюзикли й запитують дозволу, перш ніж зарізати», — пожартував якось американський режисер Вуді Аллен, відповідаючи на запитання про його ставлення до сучасної моди на здоровий спосіб життя та органічне харчування. І додав, що й сам із задоволенням пожив би на такій фермі, якби у фіналі не довелося відправитися на бійню.

Майстер саркастичної комедії був не такий уже й далекий від істини. Адепти органічного тваринництва й справді ратують за те, щоб худобу берегли від стресу. Такий підхід нібито сприяє нарощуванню маси тварини без використання хімічних збудників апетиту та гормональних препаратів, якими зазвичай не гребують у сільському господарстві. Основна ідея створення органічних ферм — вирощувати тварин і рослини за умов, максимально наближених до природних. Худобі та птиці не дають ані стимуляторів росту, ані антибіотиків, поля не обробляють ані швидкорозчинними добривами, ані синтетичними пестицидами. У результаті обсяги виробництва закономірно знижуються, натомість таку продукцію можна продати на 30–40% дорожче від звичайної. Існують також стандарти органічної переробки продуктів, що передбачають відмову від рафінування, мінералізації, застосування штучних ароматизаторів, багатьох консервантів і барвників.

Апологети ідеї органічного харчування наполягають, що купівля таких продуктів — інвестиція у зміцнення власного здоров'я. Загалом їхні твердження мають сенс. Методи підвищення продуктивності, якими користуються сучасні аграрії та власники підприємств харчопрому, аж ніяк не бездоганні. Простий приклад — нітрати (солі азотної кислоти із залишком NO3). Вони допомагають рослинам за умов браку азоту, але в людській крові перетворюються на нітрити (солі із залишком NO2), які реагують з гемоглобіном і утворюють метгемоглобін, не здатний переносити кисень. Утім, органічні овочі та фрукти, які зазвичай вирощують без нітратів, абсолютно нешкідливими теж не назвеш. Відомі випадки, коли активні споживачі продуктів біоземлеробства страждали від важких отруєнь міддю або сіркою. Контракти не є противниками або прибічниками органічного харчування, тож дали можливість висловитися тим та іншим.


5 аргументів проти вживання органічної їжі

1.

Худобі і птиці на органічних фермах не дають ані антибіотиків, ані протиглистових препаратів. Це геть не означає, що в них не буває глистів і бактеріальних захворювань. Їх лікують, вірніше, намагаються лікувати, народними методами, ефективність яких викликає сумніви.

2.

Власники органічних ферм пишаються, що не використовують сучасні синтетичні пестициди. Тим часом, будь-який хлібороб знає, що деякі сільськогосподарські проблеми без пестицидів у принципі не вирішуються. Наприклад, грибкові захворювання рослин. Багато прихильників органічного землеробства борються з цією пошестю за допомогою речовин, які містять мідь, ротенон або сірку. По суті це теж пестициди, тільки древні й набагато шкідливіші для здоров'я споживачів готового продукту. У звіті американської асоціації Consumers Union Research Team Shows, датованому 2005 роком, ідеться, що лише 29,5% перевірених зразків органічних продуктів не містили залишків пестицидів.

3.

Однією з переваг органічних харчових продуктів вважають відсутність або мінімальний вміст консервантів, накопичення яких в організмі може нашкодити здоров'ю. Однак в окремих випадках відсутність консервантів набагато шкідливіша, ніж наявність. Там, де їх немає, зростає ризик мікробіологічного забруднення, не кажучи вже про те, що строк придатності таких продуктів скорочується в рази.

4.

Твердження, що органічне землеробство й тваринництво менш шкідливі для довкілля, далеко не безперечне. Хоча б тому, що, відмовляючись від сучасних інструментів збільшення продуктивності, прихильники органічного сільського господарства менш ощадливо використовують природні ресурси.

5.

Реклама органічних продуктів рясніє згадуваннями, що в них набагато більше живильних мінеральних речовин, Так, у біотоматах справді більше флавоноїдів (природних біологічно активних сполук), а в біомолоці — жирних кислот. В іншому ж виняткову корисність органічних продуктів поки що не доведено.

Оценка материала:

5.00 / 6
Їстівне — неїстівне: чим органічні продукти харчування відрізняються від звичайних 5.00 5 6
Бізнес / Ринки та компанії
 Мария Бондарь 19.12.2012 4192
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»