<
НОВИНИ ДНЯ: Напад РФ на НАТО: в ГУР оцінили, за скільки днів Кремль може захопити країни Балтії  Потенційне створення ПВК в Україні: нардеп пояснив важливий нюанс  Чи може війна в Україні закінчитися найближчим часом: у розвідці США оцінили  Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь  Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознакивсі новини дня
Політика
Україна
25.04.2013 20:00 1569

Партії в Україні є частиною корупції - експерт

Однією з причин існування в Україні майже 200 партій директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко пояснює бажанням заробити на продажі політичної сили перед виборами.

«Насправді діючих в Україні - не більше 10-12 партій, решта – номінальні. Частина з них з’явилася на продаж під час виборчої кампанії, коли спеціально створюють партію, щоб на наступні вибори продати якомусь кандидату. Це дуже поширено. Джерелом виникнення 50% з них є майбутня корупція», – зазначив він.

На думку експерта, до причин виникнення партій також варто віднести вихід окремого члена політсили.

«Якщо люди не бачать своїх перспектив, виходять з партії і відкривають нову. Крім цього, певні молодіжні групи, які бачать певні політичні категорії і намагаються представити їх в партії. Причиною виникнення партій також є і наслідування. Наприклад, побачили у ЗМІ про ліберально-демократичну партію Японії і вирішили в Україні її створити», – додав він у коментарі «Тижню».

За словами Небоженка, велика кількість партій вказує на нерозвиненість партійної структури в Україні та відсутність конкретно визначених політичних інтересів.

«Сьогодні ні одна партія не пов’язана з політичними інтересами. Важко зрозуміти, що спільного між проблемами місцевого самоврядування і партією з назвою Партія регіонів, яка з логічної точки зору повинна займатися саме розвитком регіонів. Або партія «Батьківщина», що взагалі не пов’язана ні з якими ідеологічними кодами, а лише з лідером. Чи «Фронт змін»… Така назва може виникнути тільки в кабінетах і в головах забезпечених політтехнологів», – вважає він.

Водночас експерт вважає, що тенденції в Україні зміняться.

«Декілька великих партії: «Наша Україна», «Батьківщина», Партія регіонів будуть розколюватися на інші партії лівого і правого напрямку. Оскільки вони створювалися під лідерів... До речі, в Польщі також було близько 150 партій, а потім чимало «повмирало», і залишилися тільки основні», - зазначив він.

За даними Державної реєстраційної служби, в Україні існує 199 партій, з них чотири - у стадії ліквідації.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Партії в Україні є частиною корупції - експерт 5.00 5 1
Політика / Україна
25.04.2013 20:00 1569
Еще материалы раздела «Україна»