<
НОВИНИ ДНЯ: За вуха не відтягнеш. Смачна запіканка з макаронами, яку миттєво "зметуть" зі стола  Де саме Леонардо да Вінчі створив "Мону Лізу": дослідники відкрили таємницю  На початку тижня в Україні стане ще холодніше: прогноз погоди на 13 травня  Кому не треба йти до ТЦК за новим законом про мобілізацію  Від цього крабового салату усі будуть у захваті: неймовірно простий рецепт  Україну накриє похолодання, місцями дощитиме: прогноз на початок тижня  Мобілізація в Україні: хто має право на "бронь"всі новини дня
Політика
Україна
16.08.2013 10045

Влада проводить безперервний «дерибан» армії - експерт

Україна щорічно витрачає менше $2 млрд на оборонну галузь. Ведеться банальний «дерибан» того, що залишилось від української армії.

Про це заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Ми враховуємо лише бюджет Міністерства оборони, і він щорічно складає до $2 млрд. Це – менше навіть від мінімальної потреби. Оскільки Міноборони у своєму бюджетному запиті щороку називає суму близько 20-25 млрд гривень. А з бюджету виділяють – 15-16 млрд. Хоча таке ж становище в усіх силових структурах і міністерствах України загалом», – зазначив експерт, додавши, що рівень задоволення потреб Міноборони складає близько 60-65%.

Як зауважує Сунгуровський, така тенденція з недофінсуванням Міноборони спостерігається з 1991 року. «Міноборони ще жодного разу не отримувало ті кошти, які просило», – зауважив він.

Саме з цим, як зауважує експерт, пов'язана безрезультативність проведення реформ та низька боєздатність збройних сил.

«Стан боєздатності навіть важко охарактеризувати. Збройні сили не можуть виконати повний спектр завдань. Зокрема, військова підготовка не відповідає стандартам. А те, що влада звітує про збільшення її на 2%, 10%, а то й 40%, то так, вона зростає, але у порівнянні з базовим рівнем. Наприклад, якщо пілоти в 2011 налітали 20 годин в рік, а в цьому – до 40 годин, то здавалося б це значне збільшення – вдвічі. Однак, повинно становити 120 годин, тобто до мінімального стандарту військова підготовка не дотягує», – зазначив Сунгуровський.

«Про стан озброєння військової техніки нам розповідають, що вдвічі, а то й втричі збільшилася кількість відремонтованих зразків озброєнь. Але це менше, ніж темп виходу цього озброєння з ладу. Тому технічний стан постійно погіршується. Щодо соціальних стандартів, то вони – трошки вищі середніх, але цього мало, щоб забезпечити контрактизацію армії», – додав він.

За словами експерта, з часів незалежності найефективнішим для Міноборони був період з 2002 по 2007 року.

«А щодо ставлення нинішньої влади до оборонної галузі, то в мене дуже негативні оцінки. По-перше, ті орієнтири реформування, які названі корінними, - це повторення минулого, нічого там нового немає. Тих коштів, які виділяють, явно не вистачає на реалізацію всіх поставлених завдань. А тому ці плани – нереальні. Діяльність керівництва Міноборони і їхніх підлеглих свідчить про те, що відбувається дерибан армії, а не розвиток», – переконаний експерт.

За матеріалами: Тиждень

Оценка материала:

5.00 / 2
Влада проводить безперервний «дерибан» армії - експерт 5.00 5 2
Політика / Україна
16.08.2013 10045
Еще материалы раздела «Україна»