НОВИНИ ДНЯ: Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпецівсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
31.03.2021   Японія   BBC Ukraine / Getty Images

У Японії зацвіла сакура - найраніше за понад тисячу років

Пік сезону цвітіння сакури в місті Кіото цьогоріч стався найраніше за останні 1 200 років. Нам про це відомо, оскільки перші записи про спостерження за цвітінням сакури в цій країні, які є в розпорядженні дослідників, зробили представники імператорського двору ще у 812 році нашої ери.
Попередній рекорд, як вважається, був встановлений у 1409 році: тоді пік сезону цвітіння припав на 27 березня. Цьогоріч це сталося на день раніше - 26 березня. Дослідники кажуть, що в останні десятиліття пік сезону цвітіння настає все раніше і можливою причиною цього називають глобальні зміни клімату. Дані демонструють, що приблизно з 1800 року піковий день сезону цвітіння в Кіото поступово зсувається з середини квітня ближче до березня.
Для Японії цвітіння сакури має важливе культурне значення, а процес милування нею навіть вважається чимось на кшталт ритуалу, який має назву ханамі. Щороку в сезон цвітіння мешканці Кіото збираються в парках із родинами та друзями, а Instagram наповнюється тисячами фотографій вишневих дерев. Ця вишня цвіте лише тиждень і символізує початок весни. Вважається, що нетривале цвітіння символізує швидкоплинність життя, рім того, сакура — традиційний символ жіночої молодості та краси.
З часів Мейдзі (з 1868 по 1912рр.) зображення сакури містяться на головних уборах учнів і військових, як показник рангу. Нині також використовується на гербах поліції та сил самооборони Японії.
За ходом сезону уважно стежать і науковці: Японське метеорологічне агентство випускає власні прогнози початку і піку цвітіння. З IX століття особливості цвітіння сакури в Японії були описані цілих 732 рази. Це перетворює ці історичні записи на найдовший і найбільш повний звіт про будь-яке природне явище у світі.
"Свідчення на кшталт часу цвітіння сакури є одними з опосередкованих історичних показників, за якими можна відновлювати дані про клімат минулого", - каже вчений-кліматолог Майкл Манн.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
НАТО, фотография, показы, Дмитрий Дятлов, протесты, люди, Одесса, животные, музыка, столкновения, технологии, оккупация, коронавирус, путешествия, США, пейзажи, город, экология, Зеленский, Александр Зубко, парады, самолеты, ДСНС, Динамо, мир, авиация, карантин, ВСУ, архитектура, передовая, Сергей Смоленцев, Киев, корабли, культура, туризм, терроризм, Карпаты, фотоконкурсы, политика, зима, митинги, солдат, визиты, ЗСУ, выставки, Майдан, Донбасс, полиция, война, пожары, история, Польша, Бахмут, живопись, Війна, мода, выборы, женщины, акции, дети, медицина, Верховная Рада, юмор, Крым, автомобили, традиции, уикенд, пляжи, праздники, спорт, общество, сборная Украины, ВМС, Львів, Путин, церковь, Россия, Порошенко, футбол, военная техника, пандемия, фотопроект, Нацгвардия, фотоподборки, обстрелы, природа, соревнования, фестивали, искусство, учения, #Євромайдан, марш, стихийные бедствия, портрет, Шахтер, Китай, Новый Год, суд, Киевщина, дизайн

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36