<
НОВИНИ ДНЯ: Нардеп жорстко "пройшовся" по роботі ТЦК: забирають хворих і працівників оборонних підприємств  Мобілізація по-новому: експерт назвав ймовірну кількість чоловіків, яких призовуть  Синоптики попереджають про заморозки  Газові війни. Як РФ виманила в України кораблі, літаки та ракети і звідки космічні "борги"  У Міноборони назвали шість видів доплат для українських військових  Дощі минуть, але прохолода лишиться: якою буде погода в Україні 8 травня  РФ припинила використовувати Кримський міст для постачання зброї на фронт, - The Independentвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
31.05.2021 721

Шоста частина холодильника – на смітник. Скільки їжі викидають українці

Якщо на тиждень викидаєте їжі на 30 гривень, то за рік позбавляєте себе нової пари шкіряного взуття.

Кожен шостий помідор, яблуко і куряче філе в Україні викидають на смітник. Новини "Сьогодні" на каналі "Україна" порахували, на що б можна було назбирати, якщо б куплене не пішло на смітник.

Така неекономна не тільки Україна, а й весь світ. На рік викидаємо майже мільярд тон їжі. Щотижня їжі гривень на 100 викидає Віктор. Хоча й ретельно продумує, що класти у візок.

"Хумус можемо не доїсти, сосиски якісь не доїдаємо. Просто забувається, що вони є, і вони пропадають. З однієї покупки один-два товари викидаємо", – зізнається киянин.

Шосту частину від усієї їжі на планеті викидають, рахують в ООН. На рік – 931 мільйон тон. Якщо все це покласти у вантажівки, а їх вишикувати одна за одною, то поверхню Землі ця черга обвиватиме сім разів.

Аби не викидали, у чеському ресторані той, хто залишив щось на тарілці, додатково оплачує ще половину обіду. А от у Китаї нещодавно ухвалили закон – штрафуватимуть ресторани, якщо своїм клієнтам продають багато їжі, а ті не доїдають.

Їжа лишається і в українських ресторанах. З появою сервісу "загорнути з собою" працювати на смітник кухарі почали утричі менше, каже столичний ресторатор Максим Храмов.

"На місяць це десь кілограм 15-20 максимум один ресторан. Це залишки їжі, які не доїли гості. Це списання, які робить кухня, коли зробили багато заготовок, і воно не встигло продатися", – каже ресторатор.

Чому так? Психотерапевтка Олена Рихальська каже, що їжа – це базова потреба. І коли її вдосталь – віримо, що і в інших сферах все добре.

"З одного боку, люди купівлею продуктів заповнюють свою тривожність про завтрашній день, з іншого боку – це ще синдром війни. Це ще пам'ять, як наші бабусі, наші мами запасалися продуктами, тому що їх може не бути. З третьої сторони – це не дуже сите дитинство, коли людина кожну крихту – в долоньку", – аналізує психотерапевтка.

І з цим боротися важко. Та якщо вже накупили і наготували багато – краще морозити. Готові страви, наприклад, котлети. Але тільки на тиждень, бо потім навіть у камері зіпсується. Краще – кажуть дієтологи – готувати мало і частіше. Їжа не набридає, і користь зберігається.

"Якщо це перше – суп, борщ – можна вживати протягом двох, ну, максимум трьох днів. Якщо це стосується каш, то каші на три дня можна готувати спокійно. М'ясні страви теж не більше трьох днів", – зазначає фахівець.

Якщо гривень на 30 викидати їжі щотижня, то за рік це вже півтори тисячі. Або пара шкіряного взуття.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Шоста частина холодильника – на смітник. Скільки їжі викидають українці 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
31.05.2021 721
Еще материалы раздела «Суспільство»