<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
08.06.2021 526

У «Головній темі» розказали, як безпечно та ефективно чистити вуха

Багато з нас навіть не здогадуються, що причиною втрати слуху може стати звичайна вушна паличка. 300 тисяч людей у світі щороку глухнуть саме через неї! В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» провели експеримент, аби з’ясувати, чи можуть ватну паличку замінити сучасні гігієнічні девайси, які зараз так активно рекламують.

П’ять добровольців під пильним наглядом отоларинголога Анастасії Мазанович протестували на собі засоби для гігієни вух, реклама яких найчастіше трапляється в інтернеті:

-           розумну вушну паличку за 1300 гривень, яка оснащена камерою. Прилад під’єднується до смартфону і під час процедури вухо зсередини видно на екрані. Виробник наголошує – цей засіб безпечно, швидко та надійно видалить усю сірку. І підійде навіть маленькій дитині!

-           вакуумний очищувач за 219 гривень. Він працює за принципом пилосмока. Як переконує  реклама, ніжно та акуратно дістає частинки сірки зі слухового проходу.

-           багаторазову, металеву вушну паличку-лопатку за 185 гривень. Така кюретка, завдяки своїй формі, як обіцяє виробник, має легко прибрати усю вушну сірку.

-           спеціальний спрей за 125 гривень. В його складі – натуральні ефірні олії, які повинні швидко розчинити й вивести сірку з вуха.

-           пластикову вухочистку за 50 гривень. М’яка резинова спіралевидна насадка має легко забрати сірку зі слухового проходу, не травмуючи барабанну перетинку – йдеться в рекламі.

Лікарка перевірила, чи зменшилася кількість сірки у вухах п’ятьох учасників експерименту. І найкраще себе показала найдорожча «розумна вушна паличка» з камерою за 1300 гривень, а ще – металева лопатка за 185. Вуха після них справді стали чистішими.

А от від вакуумного та пластикового очищувачів і спрею для розм’якшення сірки взагалі нуль ефекту.

Отже, три з п’яти девайсів не впоралися навіть із незначними забрудненнями вух. Проте навіть ті, які спрацювали, лікарка не радить використовувати!

«Пряма будова, жорстка. Вухо не є таким, воно не є ідеально прямим. Ми можемо пошкодити шкіру, при необережному застосуванні – травмувати барабанну перетинку», - розповіла отоларинголог.

За словами Анастасії Мазанович, вухо взагалі НЕ потребує очистки зсередини:

«Вухо є чистити сенс лише зовні, не заходячи в слуховий хід. Пройшлись тут, тут, прибрати сірку, щоб її ніхто не бачив, не налипав на ней бруд. Все, що знаходиться у слуховому ході – воно має там знаходитись, зазвичай там є тоненький шар сіри, це природний наш антисептик».

Також лікарка рекомендує: коли слухаєте музику, дивитесь відео чи спілкуєтеся телефоном у навушниках – вмикайте гучність не на максимальний, а на середній рівень. Якщо за такої умови розумієте, що недочуваєте, це точно знак навідатися до отоларинголога. Адже саме сильний шум – може спричинити проблеми. І навіть, якщо у вас немає підстав хвилюватися щодо здоров’я, лікарі радять перевіряти слух хоча б раз на рік!

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Головній темі» розказали, як безпечно та ефективно чистити вуха 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
08.06.2021 526
Еще материалы раздела «Суспільство»