<
НОВИНИ ДНЯ: Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Спекотний початок літа: якою буде погода в Україні у перші вихідні червня  В Україні буде багато дощів з грозами: прогноз погоди на початок червня  Сигарети дорожчатимуть швидше: комітет Ради підтримав підвищення акцизу  Беремо кефір та будь-яке варення: швидкий та смачний рецепт пирога "Гість на порозі"  Літо почнеться спекою  Американські пілоти готові керувати F-16 в Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
17.05.2024 186

Близько 4,5 тисяч засуджених готові вийти з тюрми на фронт, – Мін’юст

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв'ю “Главкому” розповіла, що близько 4,5 тисяч засуджених погодилися із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

За її словами, у квітні міністерство проводило опитування серед ув’язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

“4,5 тис. засуджених відповіли: “Так”. При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в’язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров’я. І, повторюся, найголовніший критерій – мотивація”, – наголосила Висоцька.

Вона нагадала, що на початку повномасштабної війни міністерство отримало понад тисячу заяв від засуджених, котрі хотіли воювати.

“Однак ані військові, ані парламент тоді не були готовими давати добро на їх мобілізацію. Під час суспільної дискусії довкола змін до мобілізаційного закону, яка тривала з кінця минулого року, ситуація змінилася”, – пояснила заступниця міністра.

Окрім цього, Висоцька прокоментувала слова нардепа Олександра Бакумова, який зазначав, що в Україні число в’язнів, які потенційно підпадають під мобілізацію, складає 20 тис. осіб.

Олена Висоцька пояснила, що коли Міністерство юстиції готувало вказану статистику для народних депутатів, одразу відкинули близько 4 тис. засуджених, у яких діагностовано суспільно небезпечні хвороби на кшталт ВІЛ, гепатит, туберкульоз. Проте на заваді може стати не стільки «букет» хвороб, скільки відсутність бажання засудженого йти воювати.

Видання зазначає, що в Україні нараховується 27 тис. осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них, за озвученою представником Міністерства юстиції на засіданні профільного комітету інформацією, 20 тис. засуджених можуть скористатися правом умовно-дострокового звільнення.

Оценка материала:

5.00 / 2
Близько 4,5 тисяч засуджених готові вийти з тюрми на фронт, – Мін’юст 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
17.05.2024 186
Еще материалы раздела «Суспільство»