<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Бізнес
Технології
18.07.2021 1270

Найдены следы смертоносного мегацунами

Эта волна уничтожила 75% жизни на Земле.  

Во время, вероятно, самого драматичного массового вымирания в истории Земли, астероид столкнулся с нашей планетой 66 миллионов лет назад,  уничтожив 75 процентов живых организмов, включая всех нептичьих динозавров.

За последние несколько лет ученые обнаружили гораздо больше следов этого катастрофического удара, предоставив нам все более подробные сведения о его экстремальных последствиях - от пыли, окружающей весь мир, до лесных пожаров на расстоянии до 1500 километров от места падения.

В 2019 году команда обнаружила окаменелости, сделанные сразу после этого, включая свидетельства обломков, поднятых цунами. Теперь исследователи обнаружили огромную рябь, выгравированную цунами в отложениях на 1500 метров ниже того, что сейчас является центральной частью Луизианы.

"Вода была настолько глубокой, что после того, как цунами утихло, регулярные штормовые волны не могли потревожить то, что там было", - сказал Science News геофизик из Университета Луизианы Гэри Кинсленд. Таким образом, там остался отпечаток ряби цунами, покрытый тонким слоем обломков, падающих с воздуха, которые ранее были химически связаны с кратером астероида в Мексиканском заливе, недалеко от того места, где сейчас находится деревня Чиксулуб на полуострове Юкатан.

Кинсленд и его коллеги нашли их, проанализировав данные сейсмических изображений центральной Луизианы, полученные от компании по ископаемому топливу. Они определили, что отпечатанные гребни ряби образуют прямую линию прямо к кратеру Чиксулуб, и их ориентация соответствует удару.

"Эти мегаполосы имеют среднюю длину волны 600 метров и среднюю высоту волны 16 метров, что делает их самой большой рябью, задокументированной на Земле", - написала команда в своей статье.

Предыдущее моделирование этого чудовищного цунами предполагает, что его волны достигли ошеломляющей высоты 1500 метров после мегаземлетрясения, вызванного столкновением, более 11 баллов по шкале Рихтера.

Последствия были бы особенно разрушительными в регионах, окружающих место столкновения, смещая морскую жизнь на сушу и наземную жизнь в море.

"Цунами продолжалось от часов до дней, поскольку они многократно отражались в Мексиканском заливе, уменьшаясь по амплитуде", - написала команда. Волны, которые мы все еще можем обнаружить сегодня, были вызваны силами массивных водных стен, которые врезались в неглубокую полку у берегов и отражались обратно к их источнику.

Хотя адские волны вызвали бы разрушения на тысячи километров, именно глобальные последствия климатических изменений атмосферы в результате воздействия уничтожили так много видов, внезапно положив конец мезозою.

Кинсленд и его команда подозревают, что в сейсмических данных в районе Мексиканского залива существует гораздо больше свидетельств этой ряби цунами после столкновения. Будущие исследования могут предоставить еще больше подробностей об этом драматическом событии, соединяющем воедино долгую историю жизни на нашей планете.

Оценка материала:

5.00 / 1
Найдены следы смертоносного мегацунами 5.00 5 1
Бізнес / Технології
18.07.2021 1270
Еще материалы раздела «Технології»
  • За безпечне користування Windows 10 із 2025 року потрібно буде платити За безпечне користування Windows 10 із 2025 року потрібно буде платити

    Microsoft вже оголосила, що підтримка Windows 10 закінчиться 14 жовтня 2025 року. Після цього для безпечного користування операційною системою потрібно буде щороку платити.

  • Науковий прорив: вчені наблизилися до створення синтетичного життя Науковий прорив: вчені наблизилися до створення синтетичного життя

    Такий прорив дає можливість вченим вивчити найбільш ранні еволюційні стадії життя.

  • ТОП-10 Медіа У Сфері Бізнесу: Рейтинг Найпопулярніших Сайтів В Україні За 2023 Рік ТОП-10 Медіа У Сфері Бізнесу: Рейтинг Найпопулярніших Сайтів В Україні За 2023 Рік

    Про останні інновації та новини у сфері бізнесу, поради стосовно шляхів пошуку фінансів, про монополії, інвестиції, експорт та інші спеціалізовані теми можна прочитати на сторінках медіа про бізнес. В Україні налічуються десятки різноманітних сайтів, де журналісти відслідковують поточну ситуацію і публікують актуальні новини у даній сфері, експерти дають сотні порад, створюють рейтинги, бізнес-кейси та відео.

  • Альтернатива Twitter. Соцмережа Bluesky стала доступною для всіх Альтернатива Twitter. Соцмережа Bluesky стала доступною для всіх

    Після року закритого тестування Bluesky дозволила реєструватися всім. Раніше соцмережа допускала нових користувачів лише за допомогою коду-запрошення, щоб гарантувати, що технологія, яка підтримує мережу, зможе впоратися з трафіком.

  • Гідролокація та підводні дрони Гідролокація та підводні дрони

    Гідролокація та підводні дрони є важливими компонентами сучасних морських технологій, що знаходять застосування як у військових, так і в цивільних сферах. Гідролокація, яка використовує звукові хвилі для виявлення та визначення положення об'єктів під водою, є фундаментальною для підводної навігації, розвідки та мапування. В той же час, підводні дрони, здатні до самостійного виконання задач у водному середовищі, революціонізували підходи до дослідження океанів, оборонної стратегії та екологічного моніторингу. Ця стаття має на меті дослідити історію, технічні аспекти, а також сучасні застосування гідролокації та підводних дронів, з акцентом на їх використанні в Україні.