<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Бізнес
Технології
07.06.2022 4343

Марсохід Curiosity виявив дивні «стовпи» на Червоній планеті

Загадкові структури вказують на те, як складною є геологія Марса.

Марсохід NASA Curiosity зробив знімок загадкових вигнутих «стовпів» на Червоній планеті. Пише zn.ua.

Як повідомляє Space.com, зображення було отримано на 3473 сол (марсіанський день) місії ровера на планеті, 6 серпня Curiosity завершить перше десятиліття перебування на ній.

«Шипи, швидше за все, є зацементованим заповненням стародавніх тріщин в осадовій породі. Вона була утворена шарами піску та води, але решта кам'яної структури була зроблена з м'якшого матеріалу і була зруйнована ерозією», - заявили представники Інституту SETI.

Незвичайній формі структури сприяла також слабка гравітація Марса. Разом з тим, розмір незвичайних стовпів не уточнюється, як і інші особливості регіону, в яких вони були знайдені.

На 3473-3475 сол своєї місії Curiosity працював у регіоні гори Шарп, який отримав найменування Mirador Butte. Камера Mastcam, яка і зробила ці знімки в якийсь із зазначених днів, була «дуже зайнята» під час досліджень регіону через незвичайні особливості його рельєфу. Неподалік пагорба, на якому зараз знаходиться Curiosity, розташовується «мозаїка», яка зможе більше розповісти вченим про текстури цього регіону.

Надалі ровер також повинен вивчити «цікаві структури» на цілі під назвою La Paragua, провести мультиспектральний аналіз на другій цілі під назвою San Pedro та отримати стереозображення об'єкта під назвою Тапір, який, ймовірно, був сформований з відкладень, що утворюють гірські породи внаслідок хімічних та фізичних змін.

Однією з довгострокових цілей Curiosity є пошук ознак життя у кратері Гейла. На даний момент він здійснює підйом на гору Шарп, щоб подивитися на відкладення за еонами.

Раніше астрономи-аматори, які шукають ознаки існування позаземного життя на Марсі, помітили незвичайну деталь на знімках, які зробив Curiosity. Геологічна структура на них схожа на «двері до підземного храму».

Оценка материала:

5.00 / 3
Марсохід Curiosity виявив дивні «стовпи» на Червоній планеті 5.00 5 3
Бізнес / Технології
07.06.2022 4343
Еще материалы раздела «Технології»