НОВИНИ ДНЯ: Банки скоротили іпотечне кредитування українців  У Росії найбільша алмазна компанія заявила про кризу і закриття копалень  Путін уже лякає інші країни ударами: що говорить  Мокрий сніг і різкі перепади температури: яку погоду в Україні очікувати 23 листопада  У РФ припинили польоти половина літаків Airbus: у чому причина  Нові відстрочки, МСЕК та реєстр для військових. Як зміниться мобілізація в Україні  На вихідних Україні прогнозують від -4 до +13, у суботу - дощі з мокрим снігомвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.08.2022 1084

Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: дати великих свят і що треба обов'язково зробити

У серпні українці відзначать важливі, багаті на традиції свята - Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси. Кожен з цих днів має свої особливості, про які варто знати і звичаї, яких треба дотримуватись.

Про дати свят, традиції, в тому числі й кулінарні. Пише rbc.ua.

Медовий Спас, або Маковій

Перший Спас - Медовий, який ще в народі називають Маковія. Його ми відсвяткуємо 14 серпня. Православна назва свята - Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього.

Крім того в цей день починається Успенський піст, який закінчиться 27-го серпня, напередодні великого свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Головні традиції свята пов'язані з медом і бджільництвом. В цей день соти можна нести до церкви для освячення, а мед з них вважається найбільш цілющим.

За звичаєм на Маковія печуть медові пряники, пригощають один одного свіжим медом. У випічку також додають мак.

Цікаво, що друга назва свята - Маковій, пов'язана з братами Маккавеями, які прийняли мученицьку смерть за віру.

Рецепт святкових медових пряників

  • 2 склянки меду (250 мл)
  • 4 яйця
  • 0,5 ч. л. солі
  • 1 ч. л. кориці
  • 1 ч. л. меленого імбиру
  • 0,5 ч. л. чорного перцю
  • 0,25 ч. л. мускатного горіха
  • 800 г борошна (+300 г)
  • 1 ч. л. соди
  • 2 ч. л. какао
  • 120 г вершкового масла або маргарину

Як приготувати:

Яблучний Спас

Другий Спас - Яблучний - відзначається 19 серпня. У церкві освячують яблука, якими потім пригощають рідних і близьких. З них печуть пироги, готують інші страви.

За церковним календарем в цей день велике дванадесяте свято - Преображення Господнє.

Раніше в народі вірили, що яблука нового врожаю не можна їсти до Спаса - це великий гріх.

Коли ж скуштуєш яблуко на Спаса, за ним можна дізнатися про своє майбутнє. Кислувате яблуко - до труднощів, солодке - до радощів.

Рецепт яблучного штруделя від Євгена Клопотенка

Зверніть увагу, що в рецепті є вершкове масло. Якщо ви постуєте, замініть на рослинну олію.

Інгредієнти на 3 штруделі:

  • 12 листів тіста філо
  • 6 яблук
  • 1/2 лимона (сік і цедра)
  • 5 ст. л. сухарів
  • 8 ст. л. маку
  • 200 г вершкового масла
  • 5 ст. л. цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру

Покрокове приготування:

 

Горіховий (Хлібний) Спас

Третій Спас, Горіховий (Хлібний) відзначається 29 серпня. До цього часу зазвичай достигає ліщина, а також вже готове зерно з нового врожаю.

Заведено пекти хліб зі свіжого зерна і нести його на освячення до церкви. Потім його ділили між усіма членами сім'ї.

Крім того відзначається посвято Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня). А також перенесення нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.

За народними прикметами, в один рік не могло бути однаково хорошого врожаю горіхів і пшениці.

Рецепт пишного хлібу на сковороді

  • 300 мл гарячої води
  • 400 г борошна
  • 17 г живих дріжджів (6 г сухих)
  • 1 ч. л. солі
  • 0,5 ч. л. цукру
  • рослинна олія для роботи з тістом

Процес приготування:


Оценка материала:

5.00 / 2
Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: дати великих свят і що треба обов'язково зробити 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
04.08.2022 1084
Еще материалы раздела «Суспільство»