Життя та Стиль
Суспільство
Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: дати великих свят і що треба обов'язково зробити
У серпні українці відзначать важливі, багаті на традиції свята - Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси. Кожен з цих днів має свої особливості, про які варто знати і звичаї, яких треба дотримуватись.
Про дати свят, традиції, в тому числі й кулінарні. Пише rbc.ua.
Медовий Спас, або Маковій
Перший Спас - Медовий, який ще в народі називають Маковія. Його ми відсвяткуємо 14 серпня. Православна назва свята - Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього.
Крім того в цей день починається Успенський піст, який закінчиться 27-го серпня, напередодні великого свята Успіння Пресвятої Богородиці.
Головні традиції свята пов'язані з медом і бджільництвом. В цей день соти можна нести до церкви для освячення, а мед з них вважається найбільш цілющим.
За звичаєм на Маковія печуть медові пряники, пригощають один одного свіжим медом. У випічку також додають мак.
Цікаво, що друга назва свята - Маковій, пов'язана з братами Маккавеями, які прийняли мученицьку смерть за віру.
Рецепт святкових медових пряників
- 2 склянки меду (250 мл)
- 4 яйця
- 0,5 ч. л. солі
- 1 ч. л. кориці
- 1 ч. л. меленого імбиру
- 0,5 ч. л. чорного перцю
- 0,25 ч. л. мускатного горіха
- 800 г борошна (+300 г)
- 1 ч. л. соди
- 2 ч. л. какао
- 120 г вершкового масла або маргарину
Як приготувати:
Яблучний Спас
Другий Спас - Яблучний - відзначається 19 серпня. У церкві освячують яблука, якими потім пригощають рідних і близьких. З них печуть пироги, готують інші страви.
За церковним календарем в цей день велике дванадесяте свято - Преображення Господнє.
Раніше в народі вірили, що яблука нового врожаю не можна їсти до Спаса - це великий гріх.
Коли ж скуштуєш яблуко на Спаса, за ним можна дізнатися про своє майбутнє. Кислувате яблуко - до труднощів, солодке - до радощів.
Рецепт яблучного штруделя від Євгена Клопотенка
Зверніть увагу, що в рецепті є вершкове масло. Якщо ви постуєте, замініть на рослинну олію.
Інгредієнти на 3 штруделі:
- 12 листів тіста філо
- 6 яблук
- 1/2 лимона (сік і цедра)
- 5 ст. л. сухарів
- 8 ст. л. маку
- 200 г вершкового масла
- 5 ст. л. цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
Покрокове приготування:
Горіховий (Хлібний) Спас
Третій Спас, Горіховий (Хлібний) відзначається 29 серпня. До цього часу зазвичай достигає ліщина, а також вже готове зерно з нового врожаю.
Заведено пекти хліб зі свіжого зерна і нести його на освячення до церкви. Потім його ділили між усіма членами сім'ї.
Крім того відзначається посвято Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня). А також перенесення нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.
За народними прикметами, в один рік не могло бути однаково хорошого врожаю горіхів і пшениці.
Рецепт пишного хлібу на сковороді
- 300 мл гарячої води
- 400 г борошна
- 17 г живих дріжджів (6 г сухих)
- 1 ч. л. солі
- 0,5 ч. л. цукру
- рослинна олія для роботи з тістом
Процес приготування:
Оценка материала:
Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: дати великих свят і що треба обов'язково зробити04.08.2022